PRETI IM TRI GODINE ZATVORA: Francuzi za nekoliko stotina evra nabavljaju lažne sanitarne propusnice

Francuzi plaćaju stotine evra za lažne zdravstvene propusnice na onlajn crnom tržištu, otkad je Vlada donela odluku da je za ulazak u kafiće, međugradske vozove i druga javna mesta potreban dokaz o vakcinaciji, objavio je "Radio Frans Enternasional" na svom sajtu.

Uvođenje propusnice izazvalo je masovne proteste širom zemlje, ali Vlada tvrdi da je ona neophodna da bi se obuzdao četvrti talas koji je podstaknut zaraznijom delta varijantom virusa.

Crno tržište lažnih zdravstvenih propusnica pojavilo se na platformi društvenih medija Snapčet ili na Fejsbuku, a nalozi u aplikaciji otvoreno reklamiraju falsifikovana dokumenta.

Cene se kreću između 140 i 350 evra.

Korisnicima lažnih karata preti tri godine zatvora, navodi RFI.

Zdravstvena propusnica - koja dokazuje da je njen vlasnik primio vakcinu protiv koronavirusa, ili ima negativne rezultate testa u poslednja 72 sata ili se oporavio od kovida u prethodnih šest meseci - je u Francuskoj uvedena 21. jula.

Ona je tada bila neophodna samo prilikom ulaska na kulturne i zabavne događaje sa kapacitetom od preko 50 ljudi.

Ali, od početka avgusta propusnica se zahteva za ulazak u barove, restorane, zdravstvene centre i korišćenje javnog prevoza na većim udaljenostima.

- Bez ove zdravstvene propusnice bili bismo pronuđeni da ponovo uđemo u potpuni lokdaun - rekao je francuski predsednik Emanuel Makron, odgovarajući na kritike ranije ovog meseca.

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još