NOVI PAKET POMOĆI: Do kraja godine od države i do 755 evra

Građani bi do novembra od države mogli da dobiju i do 755 evra. Ukoliko saberemo direktnu novčanu pomoć, novac od besplatnih akcija koje nisu prodali, kao i bespovratnu podršku za zamenu stolarije, računica govori da bi u narednih nekoliko meseci, državljani Srbije od države mogli da se "ovajde" i za 85.000 dinara.

Za stolariju i do 430 evra

Priča o zameni stolarije za koju bi država obezbedila polovinu novca u punom je zamahu. Konkurse za građane za dodelu subvencija već su raspisali Zrenjanin, Novi Bečej, Dimitrovgrad i Raška. Lista gradova je svakodnevno sve duža, a prve završene projekte sa građanima treba očekivati na jesen.

Pravo na ovu pomoć imalo bi oko tri miliona domaćinstava, a do kraja godine, plan je da novu stolariju dobije oko 10 odsto.

Računica govori da bi vlasnici prosečne nekretnine, od države mogli da dobiju i do 430 evra. Prakično, za stan od 50 kvadrata za zamenu stolarije potrebno je oko 860 evra. Četvrtina novca, odnosno 25 procenata bi došlo iz Uprave za energetsku efikasnost bespovratno, 25 procenata bi trebalo da dođe iz jedinice lokalne samouprave, a 50 procenata (430 evra) od samog domaćinstva.

Javni pozivi organizovani su preko opština, a procenu troškova zamene stolarije radiće zajedno državne i komisije lokalnih samouprava.

Penzionerima 240 evra, ostalima po 50

Novčana pomoć i to veća nego ikada do sada obezbeđena je i za penzionere.

Svi oni, ukupno 1,7 miliona, praktično, mogu da računaju na ukupno 5 povećanja. Do kraja godine obećane su im tri isplate od ukupno 100 evra. Od 20. do 22. septembra biće im isplaćemo po 50 evra pomoći.

Drugu uplatu od 30 evra treba da očekuju u novembru kada će ovaj iznos dobiti i ostali punoletni građani. Treća i poslednja uplata u ovoj godini, od 20 evra, penzionerima sleduje u decembru. Za ovaj novac oni neće morati da se prijavljuju što je i ranije bio slučaj.

U sledećoj godini penzionere čekaju još dva povećanja. Prvo je linearno od oko pet odsto i ono zapravo znači povećanje svih penzija za toliki iznos od januara 2022. godine. To bi na prosečnu penziju od oko 29.300 dinara iznosilo 1.465. dinara.

Drugu tranšu pomoći za narednu godinu treba da očekuju krajem februara, najkasnije do početka marta. Tada će svakom penzioneru biti isplaćeno po 20.000 dinara i reč je o jednokratnoj novčanoj podršci.

S druge strane, prva uplata na koju imaju pravo svi ostali punoletni građani, stiže u novembru.

Tada dospeva 30 evra iz državne kase i to je drugi deo pomoći koji je najavljen još početkom godine. Za ovaj iznos prijava je bila u maju s obzirom na to da je reč o drugom delu podrške koja je ukupno iznosila 60 evra.

U decembru, za sve punoletne, sledi i nova podrška od 20 evra. Detalji za ovu isplatu, uslove i način prijave, biće naknadno saopšteni.

Od besplatnih akcija 85 evra

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu možete da imate nešto oko 10.000 dinara (85 evra).

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi danas vredi 614 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 3.100 dinara. Akcija Aerodroma vredi 1.080 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina kompanije NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno 4.700 dinara.

Ukoliko već niste, ovaj novac možete da podignete - pritom ništa nećete izgubiti jer podizanjem novca od dividendi ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivati u narednim godinama.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još