Srbija što pre u Evropu

Francuska snažno podržava ubrzanu evropsku integraciju Srbije, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, posle razgovora sa francuskim kolegom Bernarom Kušnerom u Parizu. 

- Srbija, kao i ceo zapadni Balkan, uživa nedvosmislenu, nepodeljenu, čvrstu i neuslovljenu podršku Francuske za ubrzane evropske integracije - rekao je Jeremić novinarima, posle "dugog i sadržajnog" sastanka koji je vodio sa Kušnerom u Ke d'Orseju. Jeremić je istakao da Francuska podržava potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, na sastanku ministara spoljnih poslova EU, 28. januara. On je, međutim, ostavio mogućnost da do potpisivanja sporazuma ne dođe, "jer konsenzus još nije postignut". 

- Francuska će učiniti sve što je u njenoj moći da do sporazuma dođe 28. januara. Ukoliko se to ne desi u ponedeljak, desiće se već na sledećem sastanku ministara EU - rekao je Jeremić. 

U delu razgovora dva ministra posvećenom Kosovu i Metohiji, Jeremić je izneo stav Srbije, koja "ne prihvata nametnuto rešenje i rešenje koje se kosi s međunarodnim pravom i spremna je da pronađe kompromis kroz nastavak mirnog, diplomatskog, statusnog dijaloga“. Kušner, čija se zemlja zalaže za prekid pregovora i nezavisnost Kosova i Metohije, o toj temi je rekao malo i nije želeo da ulazi u detalje, ali je "izrazio zabrinutost za evropske integracije Srbije", rekao je Jeremić. 

- Kušner je rekao da je od apsolutne važnosti da se očuva političko, institucionalno i bezbednosno okruženje u regionu, u kome je moguć nastavak procesa koji će voditi punoj integraciji zapadnog Balkana u EU. Deo tog procesa je i pronalaženje rešenja za budući status Kosova i Metohije - rekao je Jeremić, koji je tražio da se vidi s Kušnerom nasamo. Razgovor dva ministra "u četiri oka" trajao je pola sata, a potom 15 minuta u prisustvu delegacije, članova ambasade i predstavnika francuskog ministarstva spoljnih poslova.

("Pregled")

Pogledajte još