Cilj − kvalitet i niže cene

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da su za 11 poslednjih meseci prehrambeni proizvodi u Srbiji poskupeli za 16 odsto, što je jedno od najvećih poskupljenja u Evropi. Kako se navodi u saopštenju, juče dostavljenom agenciji Beta, Đelić i srpski ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević su u utorak razgovarali o cenama i razvoju s predstavnicima najvećih proizvođača i trgovaca prehrambenim proizvodima u Srbiji. 

Na sastanku je dogovoreno da se u sledeće dve nedelje nastavi rad u sektorskim grupama, koje će utvrditi mere neophodne za brži razvoj prehrambene industrije i trgovine u Srbiji, koje će istovremeno te proizvode učiniti pristupačnijim građanima Srbije, dodaje se. S proizvođačima i trgovcima razmatrana je struktura cena, uticaj rasta cena sirovina, efekti suše i učešće trgovačkih marži i proizvođačkih rabata u maloprodajnim cenama, kao i struktura tržišta. 

U saopštenju se dodaje da je kao zajednički cilj istaknut bolji životni standard građana Srbije i želja da se poveća kvalitet prehrambenih proizvoda na srpskom tržištu. Sastanku s proizvođačima i trgovcima prisustvovali su i predstavnici ministarstava finansija i trgovine. Vlada Srbije je prošlog novembra oformila radnu grupu za sagledavanje načina formiranja i visine cena životnih namirnica, nakon inicijative vicepremijera Đelića da se osnuje telo koje će utvrditi da li su poskupljenja bila opravdana.

("Pregled")

Pogledajte još