PRETVARA SE U TESKOBU I VELIKI STRES: Dosada na poslu može da utiče na zdravlje ljudi

Postoje dani kada nema puno posla, a vi sami sebe hvatate da bez ikakve veze tipkate po računaru ili mobilnom telefonu, ispijate kafe i generalno vam je veoma dosadno. Dosada se može lako pretvoriti u veliki stres i teskobu, ukoliko potraje.

Nedostatak radnih zadataka i "gledanje u prazno" tokom radnog dana utiče na mozak i psihičko stanje jednako loše kao i "burn out" zbog prekomernog rada.

Jedina razlika je što pojedinci kojima je dosadno na kraju budu znatno manje zadovoljni poslom i radnim mestom, pa češće i razmišljaju o otkazu.

Istraživanje je otkrilo da oni koji osećaju monotoniju na poslu imaju veći rizik od srčanog udara i smrti prouzrokovane kardiovaskularnim bolestima.

Iako je stres prisutan, stručnjaci smatraju da nije jedini okidač za loše stanje, mnogo veću ulogu imaju nezdrave navike koje se razvijaju s dosadom, poput konzumiranja alkohola i cigareta.

Osim toga, oni koji osećaju dosadu postaju lošiji u obavljanju radnih zadataka i često izostaju sa posla.

Dobra vest je da se i ova situacija, poput suprotne zvane "burn out", može rešiti.

Prvo, kako navode stručnjaci, poslodavci mogu da daju više zadataka i pruže tako radnicima osećaj da su nešto dobro uradili i ispunili dan, piše "Big Think".

Ipak, na kraju su zaposleni ti koji mogu svoje dane učiniti boljim. Možete da počnete da obavljate zadatke bez mnogo žurbe kada nema potrebe za istom i da više uživate u njima.

Kada ste taj korak napravili, dobro razmislite da li vam je potrebna velika promena poput nove kompanije ili možete nešto da popravite, tu gde jeste.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još