NEŽNE DUŠE: Muškarci žude za ženskim komplimentima, dodirima, romantikom i flertom

Društvene norme u vezama najčešće diktiraju da su muškarci ti koji treba da pokažu žudnju i iniciraju seks, dok je osećanje da su i sami poželjni skrajnuto. Međutim, novo istraživanje pokazalo je da je većini muškaraca veoma važno da osete kod partnerke da su im privlačni, da im znači kada one to i pokažu, kao i da bi voleli kada bi partnerke češće inicirale seks.

Brojne studije proučavale su koliko je osećanje privlačnosti važno za žensko seksualno uzbuđenje, ali je ta oblast mnogo manje ispitivana kod muškaraca.

Autorka studije, objavljene u časopisu "Journal of Sex & Marital Therapy", psihoterapeutkinja Sara Hanter Marej kaže da je tokom karijere primetila da se tema muške seksualne želje uzima zdravo za gotovo i često ignoriše.

- Česte pretpostavke su da kod muške seksualne želje nema šta da se proučava, da je jednostavna i površna. Tada sam shvatila da u stvari treba da pričam sa muškarcima o tome - objašnjava Hanter Marej.

Imajući u vidu manjak bavljenja tom temom, pokrenuta je studija sa uzorkom od više od 300 muškaraca, uzrasta od 18 do 65 godina, koji se nalaze u heteroseksualnim vezama u rasponu od 7 meseci do 45 godina.

Muškarci su pitani koliko im je važno da ih partner pronalazi seksualno poželjnim, a potom i da opišu šta partnerka radi da bi im to pokazala i da li postoje stvari ili gestovi koji bi pomogli u tome.

Skoro svi ispitanici, 95 odsto, rekli su da im je veoma važno da vide da su seksualno privlačni svojoj partnerki.

Upitani kako im to partnerke stavljaju do znanja, 41 odsto ispitanika reklo je da njihove partnerke privlačnost pokazuju verbalno, 34 odsto dodirom, 28 odsto iniciranjem fizičke aktivnosti, a samo 19 odsto je reklo da su im partnerke entuzijastične i uzbuđene tokom seksa.

Većina muškaraca u studiji (88 odsto) objasnila je šta bi želela od partnerke i na koji način one mogu da im pokažu seksualnu privlačnost. Skoro polovina je sugerisala da bi volela kada bi se partnerke samopouzdanije i dominantije ponašale u krevetu.

Osim toga, 17 odsto bi htelo da partnerke češće same iniciraju seks, 15 odsto da jasnije komuniciraju i prenesu svoje seksualne potrebe i želje, a 14 odsto žudi da partnerke pokažu više seksualnog interesovanja za njih.

Zanimljivo je i da 18 odsto muškaraca kaže da bi želelo više romantike u vezi, 16 odsto da im treba više neseksualnog dodira, a 19 odsto da bi volelo da partnerke više flertuju sa njima.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još