ODLAZAK LEGENDARNOG GLUMCA: Milan Lane Gutović preminuo u 76. godini

Glumac Milan Lane Gutović preminuo je u 76. godini na Vojnomedicinskoj akademiji posle teške bolesti, javlja agencija "Beta" kojoj je to potvrdio umetnikov sin.

Lane je pre dve nedelje primljen u bolnicu gde je bio na intenzivnoj nezi, a kasnije priključen i na kiseonik. Svi testovi na korona virus pokazali su da je glumac bio negativan, ali je imao promene na plućima za koje su lekari pretpostavljali da su mogle da budu posledica ranije preležanog kovida-19.

Gutović je rođen 11. avgusta 1946. godine u beogradskom naselju Umka, a potom je živeo u Kumodražu. Poslednjih godina često je kampovao i pecao.

Lanetovi roditelji su bili prosvetni radnici. Ima stariju sestru Bojanu za koju je jednom prilikom rekao da je prema njemu uvek bila zaštitnički nastrojena. Želeo je da upiše Prirodno-matematički fakultet, ali se oprobao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju gde je odmah primljen. Bio je u braku iz kog ima ćerku Milicu. Ona je krenula očevim putem, a osim glumom, bavi se i baletom. Krajem 2016. godine Milica se porodila pa je glumac postao deda. Više od deceniju bio je u vanbračnoj vezi sa Biljanom Knežević, balerinom Pozorišta na Terazijama, sa kojom ima sinove Janka i Spasoja.

Bio je jedan od članova čuvenih "Bojanovih beba" (Tanasije Uzunović, Josif Tatić, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Slobodan Đurić, Svetlana Bojković...) koje je Bojan Stupica 1967. godine primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Član Narodnog pozorišta u Beogradu bio je od 2006. godine, gde je bio "prvak drame".

Ostaće upamćen po ulogama u pozorišnim predstavama "Kad su cvetale tikve", "Buba u uhu", "Otelo", "Putujuće pozorište Šopalović", "Narodni poslanik", "Lažni car Šćepan Mali", "Gospođa ministarka", "Ko se boji Virdžinije Vulf", "Sumnjivo lice"...

Iza sebe je ostavio i veliki broj filmskih uloga, među kojima su u "Laf u srcu", "Tesna koža", "Majstor i šampita", "Špijun na štiklama", "Erogena zona", "Sedam i po"...

Glumio je u TV serijama "Diplomci", "Sedam sekretara SKOJ–a", "Bolji život", "Metla bez drške", "Otvorena vrata", "Ono naše što nekad bejaše", "Bela lađa", a bio je i u ulozi voditelja televizijskih šou programa.

Tokom svoje karijere dobio je više nagrada, među kojima su Sterijina nagrada, Nagrada "Raša Plaović", Nagrada "Zoran Radmilović", "Zlatna arena", Zlatni ćuran za životno delo...

- Druga zanimanja jednostavno nisu bila stvorena za mene i osećao sam da zauzimam nečije mesto i da bi on od mene to mnogo bolje radio. Dok igram nemam utisak da bi neko to bolje radio - rekao je u jednom od intervjua za "Danas" odgovarajući na pitanje šta ga je privuklo da se bavi glumom.

U jednom od poslednjih intervjua Gutović je prošle godine govorio i o pandemiji korona virusa tokom trajanja vanrednog stanja.

- Bolest se pobeđuje ili izlečenjem ili smrću, zato virusu nema spasa. Mi ćemo se ili izlečiti ili umreti ali njega neće biti. Ostaće samo spasioci - rekao je tada Gutović.

Izvor: Kurir.rs/Danas.rs
Foto: NOVA S - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još