Vikend savremenog mađarskog filma na Topličinom vencu

Vikend savremenog mađarskog filma (Magyar filmek hétvégéje) biće održan od petka do nedelje, 27. do 29. avgusta 2021, na Topličinom vencu.

Vikend savremenog mađarskog filma biće održan od 27. do 29. avgusta na Topličinom vencu, saopštio je Mađarski kulturni institut "Collegium Hungaricum Beograd", koji je organizator događaja.

Prve večeri, u petak, na programu je film "Ruben Brandt – kolekcionar" (2018), Milorada Krstića, reditelja iz Srbije. U pitanju je priča o psihoterapeutu koji postaje najtraženiji pljačkaš remek-dela iz muzeja poput Luvra, Tejta, Ermitaža.

Drugi naslov, koji će biti prikazan u subotu "Moje blago" (2017), Gabora Herendija, prati sudbinu junaka Ernea Blaškoviča, koji je izgubio sve posle mađarske revolucije 1848. godine. Njegov konj Blago pobeđuje na svim trkama i to je protagonisti prilika da na plemenit način pobedi svog starog neprijatelja, barona Etingena, ubicu njegovog oca. Međutim, njihovo rivalstvo se komplikuje činjenicom da se Erne zaljubljuje u Klaru Etingen, ćerku ubice i time se javlja dilema šta je važnije, ljubav ili osveta.

Treći i poslednji film biće prikazan u nedelju, 29. avgusta. U pitanju su "Sitne priče" (2019), Atile Sasa. Post-ratna drama se odvija mesecima nakon Drugog svetskog rata u Mađarskoj, kada još vladaju haos i neizvesnost. Težište filmske priče je na prevarantu Hanku, koji koristi situaciju da dođe do novca, ali nakon jednog neuspelog događaja prisiljen je da napusti Budimpeštu. Skrovište u tom bekstvu nalazi u šumi kod tajanstvene žene i njenog sina, gde upada u strasnu vezu sa ženom čiji muž uskoro treba da se vrati sa fronta.

Iako se gledanje filmova neće naplaćivati, broj mesta je ograničen. U slučaju kiše, projekcije će biti održane narednog vikenda, od 3. do 5. septembra.

Izvor: Tanjug
Foto: Promo

Pogledajte još