ODŠTETA U NOVCU OD IDUĆE GODINE: Vraćeno 95 odsto imovine oduzete posle Drugog svetskog rata

Agencija za restituciju do sada je donela više od 2.500 rešenja o pravu na novčano obeštećenje vlasnika kojima je imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata, a nije mogla da bude vraćena u naturi. Predmeti koji su postali pravosnažni do 30. juna ove godine ušli su u plan isplate za sledeću godinu. Ta odšteta biće 15 odsto od procenjene vrednosti imovine.

Ukupan broj zakonskih naslednika koji su ostvarili pravo na novčano obeštećenje u ovom trenutku iznosi više od 3.700 lica. Isplata počenje 31. marta naredne godine i završiće se 2034.

- Njima je određeno u rešenju koliki je tačan iznos akontacije i oni će taj novac dobiti na svoje račune 31. marta 2022. godine. Svi korisnici novčanih obeštećenja prvu ratu dobijaju u gotovom novcu, ostali iznosi obeštećenja idu kroz obveznice. Na osnovu tih obveznica biće isplaćivano obeštećenje u periodu 5, 10 ili 12 godina zavisi od godina podnosioca zahteva u momentu donošenja Zakona i svake godine će te obveznice biti isplaćivane od strane države. To su prvoklasne obveznice izdate od države s kamatom od dva posto i iznose na evre - kaže Strahinja Sekulović, direktor Agencije za restituciju.

Predviđen rok za kompletnu isplatu obeštećenja je 12 godina.

- Iduće godine naša država treba da isplati pet i po miliona evra na osnovu akontacije. Tako da je to iznos koji će biti isplaćen iduće godine, to je za prvu godinu. Svake iduće godine on će biti veći, pošto dospevaju rešenja za iduću godinu, plus obaveze po obveznicama iz prethodne godine - navodi Sekulović.

U udruženju "Srpska liga" koje okuplja bivše vlasnike kažu da nisu zadovoljni odlukom o obeštećenju od 15 odsto procenjene imovine.

- Mi imamo pravo na sudsku zaštitu, što znači mi ćemo pokrenuti upravne sporove i znači posle prvog stepena, drugog stepena u upravnim stvarima mi imamo pravo da tražimo zaštitu Ustavnog suda - ističe Vladimir Lešić, Udruženje građana "Srpska liga".

Kao rešenje predlažu obeštećenja kroz supstituciju.

- Supstitucija bi značila sledeće, kao u crkvenom zakonu, tržišno izračunavanje potpuno do pune vrednosti kompletno otete imovine i zamenska imovina ako nije moguće vratitu otetu imovinu u naturi. Dakle, iste vrednosti na sličnoj lokaciji, ali je važno da bude ista vrednost - naglašava Lešić.

U Agenciji za restituciju ističu da je do sada vraćeno više od 95 odsto objekata od ukupnog broja za koje je moguća restitucija u naturalnom obliku. Za isplatu odštetnih zahteva država je namenila dve milijarde evra plus pripadajuće kamate.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još