UVRSTITE IH U SVOJU ISHRANU: Orašasti plodovi mogu da pomognu pri gubljenju kilograma

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je da različite vrste orašastih plodova mogu u velikoj meri da pomognu u procesu gubitka kilograma.

Studija objavljena u časopisu "Nutrients" otkrila je da dodavanje različitih orašastih plodova, poput brazilskog ili indijskog oraha, pistaća, oraha, badema i lešnika, mogu značajno da pomognu kod gubitka kilograma, jer nas duže vreme drže sitim, prenosi "Eat This, Not That".

U studiji je učestvovalo 95 gojaznih osoba i osoba sa prekomernom telesnom težinom koji su imali između 30 i 68 godina.

Bili su podeljeni u dve grupe, pri čemu su ispitanici u jednoj grupi jeli oko 40 grama različitih orašastih plodova, a ispitanici u drugoj grupi jeli su grickalice poput krekera i pereca.

Potrebno je naglasiti da su namirnice u obe grupe sadržale jednaku količinu kalorija.

Pokazalo se da su obe grupe nakon 12 nedelja prateći određene planove ishrane, izgubili kilograme, ali oni koji su jeli orašaste plodove imali su znatno viši nivo sitosti.

Istraživači veruju da je to u najvećoj meri zato što je grupa koja je jela orašaste plodove takođe pokazala bolje upravljanje težinom u poređenju sa grupom koja je jela perece. Takođe je postojala znatno niža stopa odustajanja u grupi koja je jela orašaste plodove nego u grupi koja je jela perece.

Orašasti plodovi su niskokalorični

Orašasti plodovi su niskokalorična hrana. Oko 40 grama orašastih plodova sadrži između 240 i 300 kalorija.

Osobe koje jedu orašaste plodove duže vreme osećaju sitost zbog čega konzumiraju manje "praznih kalorija", odnosno namirnica koje imaju više kalorija, ali nam ne daju nikakve hranljive supstance.

Bademi su još jedna vrsta orašastih plodova, koja je veoma popularna i dugo održava sitost.

Nedavna studija pokazala je da se oko 20 odsto kalorija iz masti u bademima ne apsorbuje u probavnom traktu, što znači da broj kalorija navedenih na poleđini kutije badema ne mora nužno da znači da će vaše telo toliko apsorbovati.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još