Srpska modna reprezentacija spremna za spektakl na Siciliji

Prvi put posle skoro dve godine, srpski dizajneri imaće priliku da prikažu svoje nove kolekcije na spektakularan, tradicionalan način – na modnoj pisti pred mnogobrojnom publikom koja se u međuvremenu svakako uželela da uživo oseti sve čari mode. Zahvaljujući "Serbia Fashion Week"-u, 10 domaćih modnih kreatora 29. avgusta predstavljaće srpsku modu na sicilijanskom "Fashion Week"-u koji se održava u gradu Taormina.

U jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija ne samo Sicilije, nego i sveta, izraslu na temeljima drevnog Tauromeniuma koji postoji od 400. godine p.n.e, srpska modna reprezentacija predvođena čelnicima "Serbia Fashion Week"-a, uprkos različitim preprekama izazvanim merama i ograničenjima u cilju sprečavanja pandemije, stigla je juče u jutarnjim časovima.

- Zahvaljujući upornosti, višegodišnjem iskustvu koje je iza nas, ali i želji da iskoristimo priliku da u najlepšem svetlu predstavimo srpsku modu u svetu, našli smo rešenje za svaku prepreku, kada je reč o redukovanim avio letovima i svim mogućim potvrdama i odobrenjima koja su nam bila neophodna da bi smo poštujući sve propise bezbedno stigli na Siciliju - rekla je Svetlana Horvat, predsednica SFW ističući da je ponosna što je Srbija jedina zemlja kojoj će biti posvećen ceo jedan dan u zvaničnom programu sicilijanske nedelje mode.

Srpski dizajneri imaće čast da budu deo programa zatvaranja nedelje mode na Siciliji, samo veče uoči stupanja na snagu novih mera regionalnih vlasti kojima se veća okupljanja na Siciliji, a samim tim i održavanje svih manifestacija pred publikom, ponovo ograničavaju usled prevencije ponovnog porasta broja zaraženih koronavirusom.

Jučerašnji i današnji dan, srpski tim iskoristio je za sve neophodne pripreme i probe da bi večeras bezbrižno dočekali početak programa. Na modnim revijama u velelepnoj vili iz "Kuma", porodičnom zdanju Korleonovih, svoje kreacije predstaviće Suzana Perić, Bata Spasojević, Ivana Nikolić Stanković, Milica Opačić, Nataša Bodirožić, Jovana Petković, Lepa Couture, Spess Line, Kristina Marović...

- Radujem se reviji na Siciliji, jer cenim Italijane zbog vanserijskog osećaja za modu. Često sam dobijala pohvale u svetu, a dva puta i nagradu za najboljeg internacionalnog dizajnera na platformi "Mad Mood" na "Milano Fashion Week"-u. Zato osećam posebno uzbuđenje. Moda danas ima važnu ulogu jer nas ohrabruje i inspiriše uprkos promenjenim okolnostima življenja. Zato je važno ponuditi nešto novo, napraviti iskorak. Srećna sam što ću to učiniti na Siciliji jer sam oduvek bila zaljubljena u radost, strast, energiju i dekadenciju italijanskog juga - kaže Suzana Perić.

I pored internacionalnog iskustva koje ima, Bata Spasojević takođe oseća posebno uzbuđenje pred reviju na Siciliji:

- Još na početku pandemije, često se ponavljao citat da kreativnost naprosto eksplodira u vremenima koja su teška. U potpunosti se slažem sa tim. Siguran sam da ćemo na Siciliji na najbolji način svetu predstaviti srpsku modu i raduje me što sam deo ovog tima - rekao je Bata Spasojević.

Ovo će biti pretpremijerno predstavljanje novih kolekcija srpskih dizajnera koje će premijeru imati u evropskoj prestonici kulture 2021. Novom Sadu na "Serbia Fashion Week"-u koji se održava od 25. do 29. septembra.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još