MLAĐA POPULACIJA SVE UGROŽENIJA: Koje su teške posledice korone kod dece?

Zamenik direktora Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović izjavio je da se u toj ustanovi prati stanje 35 dece koja su imala najtežu formu kovid-19, ali da sve ukazuje da kod dece nema težih posledica bolesti, kao što je to slučaj kod odraslih.

Vukomanović je za televiziju Prva izjavio da se ipak i deca koja su prebolela kovid-19, čak i "asimptomatski", žale na "nesanicu, nedostatak koncentracije, bolove u grudima, preskakanje srca, veoma jako zamaranje, neke neodređene bolove u mišićima", koji mogu da traju i do šest meseci nakon oporavka od infekcije.

On je rekao da se u tom slučaju "savetuje postepeno povećanje fizičke aktivnost i uzimanje vitaminske terapije", a ako se takvo stanje produži više od šest meseci da se obrate lekaru.

Vukomanović je naveo da se koronavirus menja i da je mlađa populacija sve više ugrožena, iako ostaje trend da je bolest uglavnom "asimptomatska" kod dece i mladih, ali da je "potencijal transmisije od dece ka drugima značajan razlog za vakcinaciju".

Prema njegovim rečima u Institutu za majku i dete nije bilo problema sa medicinskim radnicima oko vakcinacije protiv koronavirusa, 85 odsto zdravstvenih radnika je vakcinisano, a oko 20 odsto njih je prebolelo kovid-19.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još