ZA USPEŠNO MRŠAVLJENJE: Šest namirnica ubrzavaju metabolizam i pomažu u regulisanju kilograma

Metabolizam je proces pri kom naš organizam pretvara hranu koju unesemo u telo u energiju. Dobar metabolizma pomaže u održavanju zdrave težine, a osobe koje imaju spor metabolizam sklone su taloženju kilograma, umoru i suvoj koži.

Postoji nekoliko faktora koji utiču na rad metabolizma i brzinu pretvaranja hrane u energiju, a na neke od njih, poput genetike, ne možemo da utičemo. Ali, na metabolizam može da utiče i hrana koju jedemo.

Nutricionistkinjaa Laura Burak objasnila je na koji način nekoliko namirnica ubrzavaju metabolizam i pomažu u mršavljenju.

Jaja

Za ubrzavanje metabolizma ključno je unositi dovoljno proteina. Jaja su sjajan izvor proteina, a imaju malo masnoća i kalorija. Burak navodi da ova hrana bogata proteinima znatno ubrzava naš metabolizam zbog tzv. termičkog efekta.

- Jaja traže više energije iz tela kako bi se probavila, što se takođe naziva većim termičkim efektom (TEF) hrane, a to dovodi do ubrzavanja metabolizma - objašnjava Burak.

Vaše telo će koristiti više energije kako bi probavilo jaja, ali ćete se uz to osećati i manje gladni kasnije. Nutricionista dodaje da su jaja odlična namirnica i zbog toga što ćete se duže osećati sitima.

Avokado

Avokado je možda jedna od najukusnijih i najraznovrsnijih superhrana na planeti.

- Avokado vas održava sitima, a prepuni su vitamina, minerala, vlakana i masnoća zdravih za srce - kaže Burak za "Eat This, Not That".

Prema studiji objavljenoj u časopisu "Nutrition Journal", avokado snižava metabolički sindrom kod odraslih, što je skup stanja poput visokog šećera u krvi, viška telesne masti i povišenog šećera u krvi koji povećavaju šanse za razvoj srčanih bolesti.

Semenke i orašasti plodovi

Semenke i orašasti plodovi su zdarve namirnice i odličan izbor ako želite nešto da pojedete na brzinu, a odlične su i za rad metabolizma.

- Ove namirnice stabilizuju nivo šećera u krvi i drže vas sitim između obroka, a takođe su bogate makro ugljenim hidratima, proteinima i masnoćama - ističe Burak.

Začinjena hrana

Začini su poznati po tome što su odličan način za ubrzavanje metabolizma.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu "British Journal of Nutrition", začini poput đumbira, crnog bibera, senfa i rena dokazano povećavaju stopu metabolizma u mirovanju.

- Neka istraživanja takođe pokazuju da začinjena hrana poput ljutog sosa može privremeno da poveća vašu stopu metabolizma zbog kapsaicina, hemikalije koja se nalazi u čili papričicama - kaže Burak.

Voda

Iako voda tehnički nije hrana, ona je jedna od glavnih komponenti koje ubrzavaju metabolizam. Ne samo da pomaže da se osećate siti nego pomaže i u radu metabolizma, probavi hrane, apsorpciji hrane i u redovnom pražnjenju creva.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još