MENJAJTE PRAVILINK: Diskriminišuća zabrana kupanja u burkiniju u Tuzli

Komisija za ljudska prava utvrdila je da je zabrana kupanja u zatvorenom kupaćem kostimu diskriminišuća i usvojila zaključak da se sugeriše Panonskim jezerima u Tuzli da menjaju svoj pravilnik, kazala je juče režiserka Nejra Latić Hulusić. Uprava Panonike ne dozvoljava kupanje u odeći i obući pa nisu dozvolili jednoj ženi da se kupa na jezeru, jer je došla u burkiniju. Burkini je dvodelni kupaći kostim za žene muslimanske veroispovesti, izrađen od elastina i ima svojevrsnu kapuljaču za glavu.

- Konačno dobre vesti, iako ružnim povodom. Gradska većnica Gradskog veća Grada Tuzle Selma Ćatibušić (PZP) i članica Komisije za ljudska prava je na dnevni red te komisije stavila pravilnik o oblačenju na jezerima Panonika u Tuzli. Komisija je utvrdila da je zabrana kupanja u zatvorenom kupaćem kostimu diskriminatorna te je usvojila zaključak da se sugeriše Panonskim jezerima da menjaju svoj pravilnik - objavila je Latić Hulusić na svojoj Fejsbuk stranici.

Kako je dodala, odbornik Senad Mehmedinović podneo je inicijativu na sednici Gradskog veća o izmeni ovog diskriminatornog pravilnika o odevanju.

- Nadam se da će se i ostali većnici voditi pozitivnim zakonskim propisima i izglasati ovu promenu koju Tuzla kao grad koji se ponosi svojim antifašističkim nasleđem i zaslužuje - naglasila je Latić Hulusić.

Podsetimo, neformalna grupa građanki okupljena u pokretu "Ženski marš" uputila je Otvoreno pismo većnicima Gradskog veća Grada Tuzle sa molbom da u ime građanki i građana podnesu inicijativu o izmeni dikriminatornog pravilnika Panonike nakon incidenta u kojem je uskraćeno kupanje građanki na tim jezerima u Tuzli.

Naime, radi kupanja u burkiniju, građanku su službena lica udaljila iz jezera, a potom je iz Panonike usledilo saopštenje koje glasi:

- Zabranjeno kupanje u odeći i obući. Dozvoljeno kupanje u samo za to prikladnoj odeći (muško plivačko odelo ne sme ići iznad pupka i ispod kolena. Žensko plivačko odelo ne sme pokrivati vrat ili prelaziti preko ramena, kao ni ispod kolena.

Izvor: Nova.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još