PET DELOTVORNIH NAČINA: Kako podići nivo energije u toku dana?

Da li se u poslednje vreme borite sa padom energije i razmišljate kako nećete moći da izgurate dan? Postoji nekoliko načina da podignete nivo energije i lakše rešite svoje svakodnevne zadatke.

- Postoji nekoliko načina na koje možemo da povećamo nivo energije, uključujući fokusiranje na pravu kombinaciju hrane i vreme obroka, ali i sastav grickalica - rekla je nutricionistkinja Elizabet De Robertis, direktorka Centra za ishranu.

Da biste se osećali bolje, važno je i da izbegavate takozvane energetske sabotere.

Na primer, nedostatak sna i povećan stres mogu da vam oduzmu energiju, kaže Jasi Ansari, nutricionista i portparol Akademije za ishranu i dijetetiku.

Jednostavni načina za povećanje nivoa energije:

Jedite svaka tri do četiri sata

- Ljudi se osećaju kao da imaju više energije kada pojedu nešto svaka tri sata tokom dana - rekla je De Robertis.

Ona kaže da preduga pauza između obroka, naročito kod osobe koje su sklone preskakanju obroka, može da prozrokuje pad energije.

- Generalno sam preporučila da prosečna osoba jede svaka tri do četiri sata - dodala je je Ansari.

Naravno, koliko često bi trebalo da jedete varira od osobe do osobe.

- Važno je da slušate sopstvene znake gladi i sitosti da biste utvrdili pravi način i raspored uzimanja hrane - rekla je De Robertis.

Ako ste veoma aktivni, možda ćete češće biti gladni i to bi trebalo imati u vidu, piše CNN.

- Neko ko se bavi većom fizičkom aktivnošću ili je stalno u pokretu možda će morati češće da jede - rekla je Ansari.

Uključite proteine u obroke

Uključivanje zdravog izvora proteina u obroke održava ljude duže sitim, jer je našem telu potrebno više vremena za razgradnju proteina, rekla je De Robertis.

- Često pitam svoje pacijente da li se osećaju sitije i imaju li više energije nakon što su doručkovali obrok sa visokim sadržajem ugljenih hidrata ili obrok sa više proteina - rekla je ona.

- Doručak sa visokim sadržajem ugljenih hidratima često podrazumeva žitarice ili peciva, a proteinski doručak često sadrži jaja. Najčešće kažu da se osećaju bolje nakon konzumiranja jaja u odnosu na doručak sa visokim sadržajem ugljenih hidrata, jer ih jaja drže duže sitim.

Jedite ugljene hidrate bogate vlaknima

- Hrana bogata vlaknima, poput voća i integralnih žitarica, daje energiju iz ugljenih hidrata, koji su najbrži izvor goriva za vaše telo. Vlakna usporavaju protok energije, poput brane, umesto jednostavnih ugljenih hidrata koji preplavljuju telo šećerom - rekla je Majumdar, koja je metabolički i bariatrijski koordinator u "Emory University Hospital Midtown".

Ona je takođe dodala da hrana koja sadrži ugljene hidrate bogate vlaknima daje dugotrajnu energiju.

Birajte grickalice bogate hranljivim sastojcima

Drugi način da obezbedite održivu energiju tokom dana je da izaberete hranu bogatu hranljivim materijama umesto hranu sa praznim kalorijama.

- Ako smo mogli da izaberemo dve grickalice, a obe su imale isti broj kalorija, ali jedna je imala više proteina i više vlakana, velika je šansa da će nam grickalica bogata proteinima i vlaknima dati više energije i držite nas duže od grickalice koja nema toliko hranljivih materija - rekla je De Robertis.

Ostanite hidrirani

- Nedostatak tečnosti može da prouzrokuje da srce radi jače kako bi podržalo protok krvi, a to može da prouzrokuje umor - rekla je Ansari.

Neadekvatna hidratacija takođe može da ometa metabolizam i isporuku hranljivih materija celom telu, a to nas može sprečiti da se osećamo dobro, rekla je ona.

- Ako smo čak i najmanje dehidrirani, to može da smanjiti naš nivo energije - dodala je De Robertis.

Da biste proverili da li ste dobro hidrirani, proverite boju urina. Trebalo bi da osetite potrebu da urinirate svakih nekoliko sati tokom dana, a urin bi trebalo da bude bistre boje, smatra De Robertis.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još