POVODOM ŠEST DECENIJA OD "BEOGRADSKE KONFERENCIJE": Otvorena izložba "Nesvrstani svet" u Muzeju afričke umetnosti

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je juče izložbu "Nesvrstani svet" u Muzeju afričke umetnosti (MAU) povodom obeležavanja šest decenija od Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, poznate i kao "Beogradska konferencija".

Otvaranju je prisustvovao i šef srpske diplomatije Nikola Selaković koji je istakao da je za Srbiju izuzetna čast što će sredinom oktobra na zvaničnom obeležavanju godišnjice imati priliku da prijatelje ugosti upravo u Beogradu, imajući u vidu njegovu istorijsku simboliku kao svojevrsnog "rodnog mesta" Pokreta nesvrstanih zemalja, gde je i održan prvi Samit.

Foto: Goran Zlatković

- Uveren sam da i 60 godina kasnije, odnosno u svetu dramatičnih političkih, ekonomskih i socijalnih izazova u kojem danas živimo, ideje na kojima Pokret počiva - mir, solidarnost, borba protiv eksploatacije, poštovanje ravnopravnosti i suvereniteta zemalja, kao i promovisanje ravnomernog ekonomskog i socijalnog razvoja i jednakosti, i više su nego aktuelne - istakao je Selaković.

Prema njegovim rečima, i više je nego simbolično da se izložba održava u Muzeju afričke umetnosti, koji predstavlja jedini antikolonijalni muzej u Evropi posvećen kulturi i umetnosti ovog kontinenta, nastalog ne samo kao simbol prijateljstva između zemalja Afrike i Jugoslavije, već i želje i namere da se ti odnosi još više učvrste.

- Podrška, iskazana i kroz saradnju u okviru Pokreta nesvrstanih, doprinela je povezivanju, ne samo država, već i naroda, kroz razumevanje i bliskost, čemu u prilog govori ova izložba kroz slike svakodnevnog života kroz prizmu nesvrstavanja... Ponosan sam na naše istorijske veze, ne samo sa afričkim, već i sa drugim članicama Pokreta, sa kojima želimo da produbljujemo veze i saradnju i gradimo 'neke move mostove' - podvlači Selaković.

Foto: Goran Zlatković

Ministarka Gojković istakla je da Pokret nesvrstanih nije podrazumevao udruživanje zemalja isključivo na političkom i ekonomskom planu, već i jačanje njihove saradnje iz oblasti kulture.

- Kulturnoj razmeni i sticanju saznanja o tradiciji i običajima drugih naroda u značajnoj meri doprineo je veliki broj studenata iz nesvrstanih zemalja koji se školovao u Beogradu i čitavoj tadašnjoj Jugoslaviji. Oni su uglavnom donosili folklorne motive, muziku i tradicionalnu garderobu iz rodnih krajeva, što je uticalo na brojna dela domaćih stvaralaca - rekla je Gojković.

Kako je Gojković najavila, povodom obeležavanja ovog jubileja, pored ove izložbe biće organizovane i druge kulturne manifestacije, poput izložbe umetničkih dela i arhivskih materijala, projekcije filmova iz nesvrstanih zemalja i predavanja istoričara, dok će se u završnoj fazi izraditi šest dokumentarnih ostvarenja na temu Beogradske konferencije.

- Naša zemlja gaji veoma bliske i sadržajne kulturne odnose sa članicama Pokreta nesvrstanih zemalja. Obeležavanje ovog jubileja još jedna je prilika da se podsetimo značaja ove organizacije koja u Srbiji živi kroz principe političke samostalnosti i vojne neutralnosti. Za sve nas je dobro da ponovo preuzmemo vrednosti na kojima je Pokret zasnovan i da bolje sagledamo perspektive njegovog daljeg razvoja - zaključila je Gojković.

Foto: Goran Zlatković

Postavku je koncipirao kustoski tim MAU koji čine Emilia Epštajn, Ana Knežević i Milica Naumov, kao i naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije Nemanja Radonjić, dok su dokumentarne materijale ustupili Istorijski arhiv grada Beograda, Arhiv Jugoslavije, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Muzej grada Beograda, Muzej Jugoslavije, Radio Beograd i Radio-televizija Srbije.

Komplementarni deo izložbe čini digitalna mapa na zvaničnom sajtu postavke.

Mapa daje uvid u nesvrstanu baštinu i onu koja pripada nesvrstanima koja je pronađena u brojnim arhivima i svrstana u nasleđe Prve i Devete konferencije Pokreta nesvrstanih održanih u Beogradu, kao i njihovih derivata, različitih akcija, perioda, spomena, jubileja, obeležja i sličnih znakova pored puta na osnovu kojih danas čitamo kontinuitete nesvrstanosti u Beogradu.

Prateći deo izložbe čini stručni skup "NAMTalks" koji će se sutra održati u MAU.

U razgovorima će učestvovati domaći i inostrani stručnjaci, profesori i javni radnici, bivše diplomate, novinari i akteri u samim društveno-istorijskim realnostima 60-ih godina 20. veka, koji će diskutovati o odnosima istorije i diplomatije, ali i nevidljivim, izostavljenim istorijama, kao i "kulturi pamćenja i prirodi zaboravljanja nesvrstane Jugoslavije".

Izložba će trajati do 31. decembra, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika.rs/Tanjug
Foto: Goran Zlatković

Pogledajte još