VISOKA KONCENTRACIJA ALERGENA U VAZDUHU: Svaka četvrta osoba ima neki vid alergije

Vazduh je pun polena ambrozije i prognoze nisu nimalo optimistične: koncentracija alergena biće povećana sve do polovine septembra. Kako živeti s tim, umanjiti ili eliminisati tegobe, objasnio je alergolog Saša Milićević.

Za alergične na ambroziju počeo je najgori period u godini. Do kada će simptomi potrajati i kolika je koncentracija ambrozije u vazduhu?

- Koncentracija ambrozije se već duže vreme drži na visokom nivou, pogotovu ujutro. Sa kišom, koncentracija ambrozije malo opadne, ali ako dune vetar, ona se opet pojača. Ko god ima problema sa ambrozijom, on to najbolje zna – i deca i odrasli - istakao je alergolog Saša Milićević.

Dodaje da se svake godine povećava broj pacijenata osetljivih na ambroziju. U budućnosti će alergije postati toliko raširene da će se smatrati nekom vrstom poremećaja. Svaki četvrti čovek ima neki vid alergije.

Ambrozija i polen korova postali su agresivniji u poređenju sa polenom trave i drveća. Više ljudi ima agresivnije simptome i pred pojavu ambrozije, organizam je pod tenzijom.

- Sve više se spušta granica i sve mlađi i mlađi pacijenti imaju alergiju. Još nije dovoljno jasno zbog čega reagujemo na to zrno, na taj polen ambrozije. Sama reč alergija znači izmenjena reakcija imuniteta, kada organizam prihvati zrno polena kao neku štetnu materiju i zbog toga se javlja čitav set simptoma. Zbog čega se sve to događa još nije jasno, ima mnogo različitih teorija, ali nijedna ne objašnjava to do kraja - napominje alergolog.

Preporuka lekara za lečenje alergija

- Najvažnije je da se krene sa terapijom u predsezoni, jer ako se zakasni, simptomi mogu da budu jaki. Lekovi su antihistaminici i oni zauzmu mesto na receptorima gde bi se vezala zrnca polena ambrozije. Ako to preduhitrimo, alergijski simptomi će biti manji - ističe alergolog.

Napominje da osobe koje nisu ispitale alergiju treba da se jave lekaru. Testovi se mogu uraditi bilo kada u toku godine.

- Što se tiče vakcine za alergije, ona se daje kod pacijenata koji imaju teže oblike, ima dosta dobrih efekata, ne pomaže baš u svim slučajevima, ali to je jedno od dostignuća medicine koje može mnogo da pomogne - zaključio je alergolog Saša Milićević.

Koji su najblaži, a koji najozbiljniji simptomi?

- Kad neko kijan, kada ga svrbi nos, oči suze, ako neko kašlje i počinje da mu svira u plućima, to mogu da budu simptomi alergije na polen i ambroziju. Postoji veliki dijapazon različitih simptoma koji mogu da budu različiti, dosadni i teški i nekada mogu da ometaju funkcionisanje. Ti simptomi podsećaju na simptome infekcije - istakao je alergolog Saša Milićević.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još