Zbirka Rajka Mamuzića

Galerija likovne umetnosti Poklon-zbirka Rajka Mamuzića iz Novog Sada i Prodajna galerija Beograd u svojoj dugogodišnjoj uspešnoj i plodnoj saradnji predstavljaju odličan primer i putokaz drugim kućama i poslanicima kulture. Projekti kao što je ovaj odličan su primer kako sa mnogo dobre volje, uz veliki rad i entuzijazam, umetnost nalazi put do publike na najbolji i najprirodniji način, obogaćujući likovni život i pružajući ogromno zadovoljstvo ljubiteljima lepih umetnosti.

Danica Antić, Miloš Bajić, Slavoljub Bogojević, Kosara Bokšan, Stojan Ćelić, Dragutin Cigarčić, Ksenija Divjak, Branko Filipović, Angelina Gatalica, Boža Ilić, Ljubinka Jovanović, Olivera Kangrga, Kurnik Majda, Aleksandar Luković, Stevan Maksimović, Mario Maskareli, Mirjana Mihać, Milorad Mihajlović, Milica Ribnikar, Edo Murtić, Nikola Janković, Petar Omčikus, Vladeta Petrić, Boško Petrović, Zoran Petrović, Milan Popović, Miodrag Popović, Ljubica Sokić, Jovan Soldatović, Mladen Srbinović, Aleksandar Tomašević, Lazar Vozarević, Lazar Vujaklija, Matija Vuković i Aleksandar Zarin. Trideset pet slika i skulptura, imena koja nam i sama već dovoljno govore, velikani čije delo ima neprocenjiv značaj za našu likovnu scenu.

Izložbu su otvorili Mihajlo M. Petrović, direktor Prodajne galerije Beograd, Lazar Marković, direktor Galerije likovne umetnosti Poklon-zbirke Rajka Mamuzića i Jovanka Stolić, kustoskinja ove ugledne galerije iz Novog Sada. Dva direktora dve renomirane i veoma referentne galerije govorili su o ostvarenoj saradnji, ali i o planovima za budućnost. Jovanka Stolić je predstavila poklon-zbirku, nastalu iz potrebe Rajka Mamuzića da sledećim generacijama ostavi na jednom mestu sabrana dela značajnih umetnika. 

Kao čovek s iskrenim motivom i dobrom idejom, ali i dobrim osećajem za prave vrednosti, ovaj kolekcionar je sakupio 816 dela - slika, crteža, tapiserija, kolaža, gvaševa, grafika, akvarela, pastela, tempera, scenografskih rešenja, skulptura i dela kombinovane tehnike. Za izložbu u Beogradu odabrano je 35 slika i skulptura, koje na dobar način predstavljaju zbirku zaista velike umetničke, ali i istorijske vrednosti, dajući širok uvid u modernu i savremenu umetnost uglavnom naše prve posleratne generacije, izbegavši zamku zvanu socrealizam. Ova zbirka je potvrđena od naših najvećih istoričara umetnosti i vremenom dobija na značaju.

Publika - stariji, koji odlično poznaju i ovu zbirku i umetnike zastupljene u njoj, i mlađi, koji su možda samo čuli i tek prvi put vide neke od ovih umetnika ili dela, pa i ona srednja generacija, koja nije ni tamo ni 'vamo, anulirala je te razlike, stavši ispred umetničkih dela kojima se treba pokloniti, koje treba poštovati, iz kojih i danas možemo učiti, koja nam uvek i iznova uzburkavaju misli i osećanja. 

Izložba je otvorena od 24. januara do 11. februara 2008. i mi vam je toplo, iskreno, od sveg srca preporučujemo!

Dragan Kljajić
 
 

Pogledajte još