"Dani slovačke kulture" - Izložba umetničkog stakla Jana Zoričaka u Galeriji ULUS

Ambasada Slovačke Republike u Beogradu organizuje seriju kulturnih dešavanja u Srbiji pod nazivom „Dani slovačke kulture“.

Prva u nizu je izložba umetničkog stakla autora Jana Zoričaka, koja će svečano biti otvorena 8. septembra u 19 časova u Galeriji ULUS u Knez Mihajlovoj 37.

Rođen je 1944. godine u Ždijaru u Slovačkoj Jan je studirao u Staklarskoj školi primenjenih umetnosti u Železnom Brodu (1959-1963) i na Akademiji primenjene umetnosti u Pragu (1963-1969).

Već kao student je dizajnom staklene kolekcije (vaze) osvojio prvu nagradu na svetskoj izložbi EKSPO´67 u Montrealu 1967. Nakon diplomiranja u Pragu preselio se sa suprugom Ketrin u selo Talloires u Savojskim Alpama.

Za izuzetan doprinos u oblasti umetnosti francuska vlada je 1987. godine Janu Zoričaku dodelila titulu viteza Reda umetnosti i književnosti, a takođe je i nosilac mnogih drugih prestižnih nagrada.

Zastupljen je u umetničkim zbirkama u Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji, Danskoj, Španiji, Finskoj, Australiji, Japanu, Čileu, Kanadi, SAD, Švajcarskoj, Češkoj i Slovačkoj.

Foto: Promo

Pogledajte još