Letnji Gala Koncert: “Najveći hitovi klasike i Holivuda” u novosadskoj Sinagogi

Simfonijski orkestar "Makris", pod dirigentskom palicom Predraga Goste (SAD/Srbija) sa Tamarom Rađenović, sopranom (UK/Crna Gora) i solistkinjama Amaliom Miler (gitara), Anjom Petković i Lenom Lončar (violine) održaće Letnji gala koncert “Najveći hitovi klasike i Holivuda” u novosadskoj Sinagogi 4. septembra i Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine 5. septembra 2021. Oba koncerta počinju u 20 časova.

U dve koncertne večeri publiku u Beogradu i Novom Sadu očekuje uzbudljiv i dinamičan program sa odabranim numerama klasične i operske muzike, a magiju letnjih noći upotpuniće hitovi iz holivudskih filmova "Sever i jug", "Deset zapovesti", "Da Vinčijev kod", "Gladijator" i "Povratak u budućnost".

Beograd ponovo dočekuje mladu divu, sopranistkinju Tamaru Rađenović, koja je na koncertu “Amore per sempre” u aprilu 2021. u Kolarčevoj zadužbini ispraćena ovacijama, sa čak tri bisa i impresivnim kritikama uglednih beogradskih kritičara.

Tamara Rađenović je na Kolarcu na najbolji način opravdala reči velike Monserat Kabalje, koja joj je predvidela planetarnu karijeru lirskog soprana. Čuvena diva je sa Tamarom Rađenović radila do kraja svog života, a mnogobrojni Tamarini nastupi u velikim svetskim dvoranama prenose emocije i ljubav utkane u višegodišnji rad sa španskom divom.

Na Letnjem gala koncertu “Najveći hitovi klasike i Holivuda” Rađenović će izvesti arije iz opera Šarla Gunoa “Romeo i Julija” i “Faust”, Pučinijeve “La Boem”, te Guastavinovu prelepu ariju “La rosa y el sauce”.

Muzičkom spektaklu doprineće Simfonijski orkestar “Makris”, dobitnik nagrade “Orkestar godine” od časopisa “Muzika klasika”, sa preko 60 muzičara, kojim će dirigovati čuveni dirigent bogate muzičke karijere Predrag Gosta, takođe miljenik beogradske, ali i novosadske publike.

Gostini koncerti ostavljaju veoma snažan utisak na publiku, a njegov talenat i energiju najbolje je opisao Kristijan Berzins, jedan od najvažnijih švajcarskih muzičkih kritičara koji je njegov nedavni operski nastup u Švajcarskoj ocenio sa pet zvezdica i napisao "Gosta diriguje toliko dobro da ne možete a da ne poželite da i sami uđete u orkestarsku grupu".

Magija prvog dela Letnjeg gala koncerta biće upotpunjena biserima klasičnog orkestarskog reperotara uz gitaristkinju Amaliu Miler i violinistkinje Anju Petković i Lenu Lončar, dok će u drugom delu orkestar “Makris” svirati muziku iz najvećih holivudskih filmova koji se još nisu izvodili kod nas. 

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarca i preko sajta tickets.rs

PROGRAM: 

Hitovi operske muzike: 

 1. Gounod: Je veux vivre, Julijina arija iz opere "Roméo et Juliette"
 2. Puccini : Quando m'en vo' soletta, Muzetina arija iz opere "La Bohème"
 3. Gounod-Jewel Song ("Ah, je ris de me voir") , Margaritina arija iz opere "Faust"
 4. Guastavino: "La rosa y el sauce"

Hitovi klasike:

 1. Rodrigo: "Concierto de Aranjuez"
 2. Čajkovski: "Labudovo jezero"
 3. Massenet: Meditacija iz opere "Thais"
 4. Elgar: "Nimrod" iz "Enigma Variacija"

Hitovi Holivuda:

 1. Conti: "Sever i jug"
 2. Bernstein: "Deset zapovesti"
 3. Zimmer: "Da Vinci Code" i "Gladiator"
 4. Silvestri: "Povratak u budućnost"

BIOGRAFIJE UMETNIKA: 

TAMARA RAĐENOVIĆ, sopran, svojim glasom zadivila je opersku legendu madam Monserat Kabalje kad je imala samo 19 godina. Čuvena diva joj je predvidela veliku karijeru lirskog soprana i dala joj priliku da peva na njenim gala koncertima u Španiji. Radila je sa mladom umetnicom do kraja svog života i prenela joj mnogo emocija i ljubavi za ovu divnu profesiju.

Tamara Rađenović diplomirala je solo pevanje na prestižnom muzičkom konzervatorijumu “Royal College of Music” u Londonu gde je nagrađena i stipendijom za master studije.

Mlada umetnica se nedavno predstavila beogradskoj publici zajedno sa renomiranim umetnicima Davidom Bižićem i Đorđem Nešićem gde je dobila impresivne kritike od uglednih beogradskih kritičara:

“Uz sve pohvale za njen fino oblikovan lirski glas, autentičnu lepotu stasa i lica, respektabilnu vokalnu školu, preciznost u pevanju … nesumnjivo se radi o umetnici kojoj se smeši obećavajuća karijera” (Dnevnik).

Do sada je nastupila u 13 zemalja sveta, između ostalih u Španiji, Italiji, SAD, Austriji, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. 2018. godine je imala nastup u njujorškom Karnegi holu koji je potom ponovila i 2019. godine. Svoj operski debi imala je u Italiji u okviru Mediteranskog opera festivala u operi “La Bohème” kao Mimi, pod dirigentskom palicom Leonarda Katalanota. Nastupala je u Britten Theatre u Londonu u ulogama Ane (Merry Wives of Windsor), Helen (San letnje noći) i Romilde (Serse), te kao Grofica u Figarovoj ženidbi. Za više informacija posetite tamararadjenovic.com 

SIMFONIJSKI ORKESTAR “MAKRIS” prvi koncert priredio je u Beogradu 31. januara 2015. godine i od tada redovno nastupa po nekoliko puta godišnje i u Beogradu i u Novom Sadu. Okuplja prvenstveno mlađe talentovane muzičare, a nosi ime američkog kompozitora grčkog porekla Andreasa Makrisa (1930-2005), te deluje pod pokroviteljstvom Fondacije Makris iz SAD. Ova fondacija, čije je sedište u Vašingtonu, radi na očuvanju muzičke zaostavštine Andreasa Makrisa i pomaže razvoj mladih talenata. Umetnički direktor i dirigent orkestra je Predrag Gosta.

Orkestar je od strane muzičkog časopisa “Muzika klasika” dobio priznanje “Orkestar godine” za 2015. godinu. Solisti koji su nastupali sa orkestrom “Makris” do sada uključuju međunarodne zvezde kao što su Nataša Veljković, Mark Kopej, Evelin Berezovski, Srđan Vukašinović i drugi. Pored svoje redovne sezone, 2019. godine orkestar organizuje i međunarodno takmičenje za dirigente. Dobitnik je nagrade “Orkestar godine” od časopisa “Muzika klasika”. Nastupao je u Srbiji ali i u Italiji na prestižnom festivalu “Muzika Riva” u Riva del Gardi. Orkestar je do sada objavio i tri kompakt diska. Za više informacija posetite makrisorchestra.com

PREDRAG GOSTA, dirigent, rođen je u Beogradu gde je završio nižu i srednju muzičku školu. Studije je završio na Triniti koledžu za muziku u Londonu, a master studije solo pevanja, horskog i orkestarskog dirigovanja na Državnom univerzitetu Džordžije u Atlanti, SAD. Usavršavao se u Velikoj Britaniji, Rusiji i Evropi, a trenutno radi i doktorat na operskoj muzici sa kraja 18. veka na Christ Church koledžu Univerziteta u Oksfordu.

Dirigovao je orkestrima kao što su Londonski simfonijski orkestar, Orkestar državne kapele “Glinka” u Petrogradu, Ruski državni orkestar u Moskvi, Nacionalna filharmonija u Vašingtonu, Beogradska filharmonija, orkestar Gwinnett Ballet Theatre u Atlanti, u operskim kućama u Švajcarskoj, Nemačkoj, Bugarskoj kao i kod nas u Narodnom pozorištu i Operi-teatru “Madlenijanum” sa kojim je ostvario niz značajnih i uspešnih projekata.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima je i Godišnja nagrada UMUS-a (Udruženja muzičkih umetnika Srbije) za najbolji koncert u 2017. godini. Nastupao je u SAD, Rusiji, Evropi i Meksiku. Umetnički je direktor i osnivač Nove beogradske opere, Beogradske barokne akademije, Festivala rane muzike, kao i poznatog ansambla za ranu muziku New Trinity Baroque. Objavio je petnaestak diskova među kojima deset sa NTB-om i po tri sa Londonskim simfonijskim orkestrom i Simfonijskim orkestrom “Makris”. Za više informacija posetite predraggosta.com

Foto: Promo

Pogledajte još