POMOZITE SEBI: Četrnaest razloga zbog kojih ste uvek gladni

Glavobolja, nervoza, čudni zvuci u stomaku, ali i manjak koncentracije su sve posledice gladi. Dok neki ljudi mogu da izdrže nekoliko sati između obroka – to nije situacija kod svih. Postoji nekoliko razloga zašto ste stalno gladni, a može se raditi o manjku proteina, masnoća ili vlakana, ali i stresu.

1. Ne jedete dovoljno proteina

Za kontrolu apetita važni su proteini, ali će istovremeno osigurati da duže vremena možete da ostanete siti i unesete manje kalorija u organizam. Deluju tako da pružaju osećaj sitosti, daju organizmu znak da je sit i smanjuju lučenje hormona koji stimulišu glad. U jednoj studiji 14 muškaraca s viškom kilograma, koji su unosili 25 odsto kalorija od proteina, doživelo je to da se želja za kasnovečernjim obrocima smanjila za 50 odsto, u poređenju s grupom koja je jela manje proteina. Uz to je prva grupa prijavila da su manje osećali glad tokom dana i imali su manje opsesivnih misli o hrani. Jaja, meso, riba, jogurt, orasi sadrže puno proteina pa ih ne zaobilazite.

2. Ne spavate dovoljno

Osim za celokupno zdravlje, i za vašu liniju je potrebno dovoljno spavati. Kvalitetan san će uticati i na smanjenu proizvodnju hormona gladi, dok će neispavanost učiniti suprotno i zato je moguće da ćete biti gladni ceo dan. Dovoljno sna će i obezbediti dovoljne nivoe leptina, hormona koji kontroliše apetit. Pokušajte da odspavate osam sati kako biste iskoristili sve dobrobiti ostatka dana.

3. Jedete previše ugljenih hidrata

Procesuirani ugljeni hidrati nemaju vitamine, minerale niti vlakana. Upravo i zbog manjka vlakana, telo će ih procesuirati jako brzo i zato ćete u kratkom vremenu osetiti glad. Isto tako, oni mogu prouzrokovati povišenje nivoa insulina, hormona koji je zaslužan za prenos šećera u ćelije.

4. Jedete malo masnoća

A upravo su one odgovorne za osećaj sitosti, posebno zato što se sporo vare i ostaju u želucu duže vreme. Dakle, ako jedete malo masnoća, moguće da ste zato stalno gladni. Jedna studija je upravo ovo dokazala, gde su ispitanici koji su jeli malo masnoća stalno osećali glad.

5. Ne pijete dovoljno tečnosti

Osim što će voda doneti puno dobrobiti za zdravlje, ona će vas i zasititi ako je pijete pre obroka. U jednoj je studiji posmatrano 14 osoba koje su pile čašu vode pre obroka te se zaključilo da su uneli i do 600 kalorija manje od onih koji nisu pili vodu. Ako ne pijete često vodu, moguće je da ćete biti stalno gladni.

6. Zaboravljate na vlakna

Glad je posledica manjka vlakana u organizmu. Vlakna će uticati na otpuštanje hormona koji smiruje apetit i sigurno ćete dugo biti siti jer je potrebno puno vremena da se razgrade u želucu. Postoje različite vrste vlakana, i neka su bolja od drugih, pa su tako i studije pokazale da su topiva vlakna puno bolja kada je u pitanju sprečavanje osećaja gladi od netopivih. Odličan izvori su: ovas, slatki krompir, pomorandže…

7. Jedete "s nogu"

Ubrzan način života često znači i obroke "s nogu". Iako možete tako uštedeti na vremenu, verovatno je da ćete pojesti više i da ćete jesti ne tako zdravu hranu, a to sve vodi do prekomernog unosa kalorija i naravno debljanja. Kako biste izbegli ovu naviku, pokušajte da osetite svaki zalogaj, sedite dok jedete, ne gledajte TV i ne razgovarajte.

8. Puno vežbate

Ko vežba, taj i troši puno kalorija, a posebno se to odnosi na one koji to rade često i koji biraju vežbe visokog intenziteta. Oni imaju i brži metabolizam, što znači da se troši i više kalorija kada osoba leži ili sedi, a to je i razlog zašto ste često gladni.

9. Pijete previše alkohola

Alkohol je poznat po tome da stimuliše apetit, a studije su pokazale da bi to mogla da bude posledica rada hormona, posebno ako se pije pre obroka. Osim što ćete od njega biti gladni, verovatno ćete jesti nezdrave namirnice.

10. "Pijete kalorije"

Ako pijete puno sokova ili svaki jutro započnete uz smuti, možda ćete biti gladni ceo dan, a jedan je od razloga što tečnost mnogo pre prođe kroz želudac od čvrste hrane. Uz to se puno kraće unose u organizam pa ćete imati potrebu da pojedete još nešto.

11. Pod stresom ste

Sve se svodi na nivo hormona koji se nazivaju glukokortikoidi čiji broj raste kada smo pod stresom. Kada je njihov nivo uvek povišen, može povećati šanse da se određene ćelije pretvore u masne ćelije, stoji u studiji, što naravno može uzrokovati debljanje.

12. Uzimate određene lekove

Neki lekovi će pojačati osećaj gladi, a mnogi od njih uključuju antipsihotike, antidepresive, lekove za stabilizaciju raspoloženja. Smatra se da i lekovi za dijabetes, poput insulina, mogu povećati osećaj gladi. Ako mislite da upravo lekovi muče i vas, porazgovarajte s lekarom.

13. Jedete brzo

Upravo brzina kojom jedete može uticati na osećaj gladi pa su i brojne studije pokazale kako ćete jesti više. Pokušajte da razmišljate o tome kako jedete. Kada jedemo s punom svešću, jedemo sporije i možemo više uživati u istoj ili manjoj količini hrane. Budući da se usmeravamo na telesne osećaje, verovatno ćemo ranije primetiti da smo siti. Takođe, možemo uočiti emocije koje obično prethode želji za hranom ili prejedanju. S druge strane kada jedemo na svoj uobičajeni način – često nismo svesni koliko brzo jedemo ili malo žvaćemo jer istovremeno gledamo televiziju. Zbog toga jedemo dok god ima hrane ispred nas, nezavisno o tome jesmo li se najeli ili jesmo li uopšte bili gladni.

14. Medicinsko stanje

Često stalna glad može biti i posledica neke bolesti, kao na primer dijabetesa ili ubrzanog rada štitne žlezde. Manjak šećera u krvi isto tako može povećati osećaj gladi, ali tu su i depresija, anksioznost i PMS.

Izvor: Ordinacija.hr
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još