AMERIČKI PREDSEDNIK KRITIKUJE ZAKON: U Teksasu zabranjen abortus posle šeste nedelje trudnoće

U Teksasu je stupila na snagu zabrana abortusa posle šeste nedelje trudnoće. Ovaj rigorozni zakon su pred Vrhovnim sudom pokušale da obore organizacije koje se bore za pravo na abortus, ali najviši sud u SAD je odbio njihov zahtev.

Organizacije koje se bore za pravo na abortus kažu da se od 85 do 90 odsto intervencija obavi posle šeste nedelje trudnoće, što će praktično značiti da će mnoge klinike morati da se zatvore, prenosi "Glas Amerike".

Ovakva zabrana nije doneta ni u jednoj državi od 1973, kada je Vrhovni sud dozvolio pravo na abortus u slučaju Ro protiv Vejda.

Zakon u Teksasu je guverner potpisao 19. maja i do sada se nije primenjivao jer je osporavan pred sudovima. Osim što zabranjuje abortus posle šeste nedelje, ovaj zakon daje mogućnost građanima da tuže klinike koje ga ne poštuju, a zauzvrat mogu na sudu da dobiju do 10.000 dolara.

Zastupnici prava na abortus mogu da traže od sudova da ispitaju ustavnost zakona, jer se o tome do sada nijedan sud nije izjasnio, kaže profesor prava Stiven Vladek.

Teksas je među republikanskim državama koje su zabranile abortus po principu "otkucaja srca" bebe, odnosno zabranile da se obavlja pošto se uoči srčana aktivnost fetusa – što se često dešava i pre nego što žena shvati da je trudna.

Međutim, sudovi su zabranili primenu takvih zabrana, a o nekima – poput zahteva države Misisipi da se preinači presuda Ro protiv Vejda i zabrani abortus posle 15 nedelje trudnoće – Vrhovni sud tek treba da se izjasni.

Američki predsednik Džo Bajden obećao je da će braniti prava žena na pobačaj i snažno kritikovao izrazito restriktivan zakon o abortusu koji je stupio na snagu.

- Taj radikalni zakon flagrantno je kršenje ustavnog prava priznatog u presudi Ro protiv Vejda - napisao je u saopštenju, osvrćući se na odluku Vrhovnog suda iz 1973. kojom je u SAD-u priznato pravo na pobačaj.

- Zaštitićemo i braniti to pravo - dodao je.

Bajden je rekao da će novi zakon "uveliko zakomplikovati ženama pristup zdravstvenoj nezi koja im je potrebna", posebno onima tamnije boje kože i siromašnima.

- I što je skandalozno, zakon daje pravo privatnim licima da sudski gone one koji su pomogli ženama da obave pobačaj - kazao je.

Izvor: Glas Amerike/Hina
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još