STRUČNJACI SAVETUJU: Kako ublažiti mučninu tokom putovanja?

Bolest kretanja veoma je česta tegoba koja mnogima otežava putovanje, obično nije ozbiljno stanje, a određenim metodama može se značajno smanjiti, čak i izbeći.

Morska bolest, kinetoza, bolest putovanja sve su to nazivi za bolesti kretanja koja nastaje kada sistem za ravnotežu smešten u unutrašnjem uhu prima drukčije nadražaje od ostalih receptora.

Dok putujete unutrašnje uho šalje signale da se krećete unapred. Ali, budući da sedite mirno, mišići su u suprotnosti sa ovom porukom. Sukob ovih signala izaziva simptome bolesti kretanja.

- Bolest kretnja nastaje kada naš mozak ne može da dešifruje informacije koje prima od očiju, ušiju i tela - kaže dr Elizabeta Ko, profesorka medicine na UCLA.

Često nazivana i kinetoza, izraz koji dolazi iz grčkog jezika i označava pojmove pokretanje i patološki proces, koji može zadesiti svakog, iako je češći kod dece, trudnica i ljudi koji uzimaju neke vrste lekova.

Smatra se da oko 20 odsto populacije pati od bolesti kretanja, a češće su pogođene žene nego muškarci.

Učestalost se povećava sa dužinom trajanja putovanja. Bolest kretanja najčešće se javlja prilikom putovanja automobilom, autobusom vozom, avionom ili brodom.

Međutim, neki simptome bolesti osećaju samo u jednoj vrsti prevoznog sredstva, dok im drugi oblici putovanja ne predstavljaju problem. Ipak, najviše putnika probleme doživi na putovanju brodom, po kom je i bolest dobila naziv – morska bolest.

Mesto na kome sedite može da utiče na pojavu tegoba

Simptomi bolesti kretanja najčešće uključuju tegobe kao što su mučnina, vrtoglavica, povraćanje, bleda koža, glavobolja, hladno znojenje i razdražljivost. Ali, kako piše "MedilinePlus", mesto gde sedite u prevoznom sredstvu može značajno da utiče na težinu tegoba koje bolest izaziva.

Prema smišljenju stručnjaka sa klinike "Mejo", trebalo bi da sedite tamo gde osećate najmanje kretanja.

Ako se vozite automobilom, trebalo bi da sedite na prednjem sedištu.

Na brodu zatražite kabinu napred ili u sredini, blizu nivoa vode. Takođe bi trebalo da budete na gornjoj palubi broda da biste izbegli morsku bolest.

Sedište u blizini krila aviona najbolja su ako ste skloni mučnini. Zatražite mesto blizu prednje ivice krila i usmerite klima uređaj prema licu.

Kad putujete vozom, odaberite sedište okrenuto ka napred, blizu prednjeg dela i prozora.

Ono što svakako treba izbegavati je sedenje na zadnjim sedištima i na onima okrenutim u smeru suprotnom od smera vožnje.

Drugi načini koji mogu da smanje simptome bolesti

Odložite knjigu i mobilni telefon. Simptomi mogu da se pokrenu ili pogoršaju čitanjem, gledanjem u mobilni telefon, igranjem video igara ili gledanjem filma ili TV emisije.

Pogled usredsredite na objekte u daljini. Gledanje u daljinu ili horizont može da pomogne u smanjenju sukoba između očiju i tela i tako se može ublažiti mučnina. Čvrsto držite glavu dok se naginjete unazad.

Postoje lekovi koji mogu da pomognu u sprečavanju ili lečenju bolesti kretanja. Takođe, prema savetu klinike "Mejo", možete uzeti antihistaminik, poput onog koji sadrži dimenhidrinat ili meklizin, najmanje 30 do 60 minuta pre putovanja.

Svakako se posavetujte sa svojim doktorom o tome šta bi za vas bilo najbolje rešenje.

Izbegavajte duvan, alkohol i druge izvore jakih mirisa. Ne pušite i ne sedite u blizini pušača i nemojte konzumirati alkohol.

Probajte đumbir, koji je inače poznat lek za mučninu i povraćanje, pa je dobar način za lečenje bolesti kretanja.

Izvor: Tportal.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još