NOVI BEAUTY TREND: Kako kozmetički post utiče na kožu?

Kozmetički post: otkrivamo vam šta o ovom trendu kažu eksperti, šta on podrzumeva i na koji način utiče na kožu...

Za neke od nas proces nege kože bazira se na (okvirno) petnaest jutarnjih i večernjih koraka. To svakako nameće pitanje: "Da li preterujemo s količinom proizvoda i da li je i koži, bar povremeno, potreban detoks?" U poslednje vreme, kao jedna od opcija za relaksaciju kože, nameće se post.

Otkrivamo vam kako sve zapravo funkcioniše i koje benefite kozmetički post pruža koži. Krenimo redom...

Šta podrazumeva kozmetički post?

Prvenstveno, pauzu u korišćenju proizvoda za negu kako bi se koži obezbedilo dovoljno vremena neophodnog za predah. Teoretski, ovaj novi trend omogućava vašoj koži da prirodno funkcioniše, bez pomoći preparata za negu.

Iako je sam koncept prilično jednostavan, metodologija se može razlikovati od slučaja do slučaja. Kao što je to slučaj s hranom, opciono je koliko proizvoda ćete eliminisati iz svog režima nege i na koji vremenski period.

Poenta je zapravo da dozvolite koži da obnovi svoj zaštitni sloj kako bi se podstakla njena otpornost na različite uticaje. To takođe može biti dobar način za otkrivanje proizvoda koji izazivaju iritacije, perutanje ili druge probleme s kožom. Svakako, kozmetički post ne mora podrazumevati potpuno eliminisanje svih proizvoda za negu. To može biti i postepeno ukidanje jednog po jednog proizvoda kako biste otkrili šta vašem tipu kože najviše prija.

Univerzalno pravilo ne postoji!

Kozmetički post jedinstven je za svakog pojedinca. Dok jedni postepeno i polako eliminišu proizvode, drugi to čine odjednom i dopuštaju prirodnom sebumu (ulja) da uravnoteži i zaštiti kožu. No, najvažnije je osluškivati svoju kožu tokom kompletnog procesa koji može trajati od nekoliko dana do nekoliko nedelja.

Svakako, eksperti preporučuju da se držite osnova – sredstva za čišćenje, hidratantne kreme, one za zaštitu od sunca, a da eliminišete sve ostale proizvode. Uklanjanje apsolutno svih proizvoda može potencijalno da našteti vašoj koži. Na primer, ako prestanete da perete lice sredstvom za čišćenje, na koži će se nakupiti prljavština, ostaci šminka i ulje, što može prouzrokovati različite probleme.

Kome se kozmetički post preporučuje?

Osobe sa osetljivom kožom mogle bi imati koristi od njega. On će, na određeno vreme, eliminisati aktivne sastojake koji mogu prouzrokovati upale. Eksperti se slažu da je kozmetički post korisniji za osobe sa suvom kožom, kao i da masna i koža sklona aknama neće imati velike koristi od njega. Takođe, svakoj osoba koja ima problema sa svakodnevnom rutinom nege nerestriktivni post dobro će doći, jer će se eliminacijom jednog po jednog proizvoda detektovati koji od njih je zapravo iritant. Međutim, on se ne preporučuje onima koji pate od ekcema, akni, rozacee, melazme ili drugih kožnih oboljenja.

Generalno, delotvornost kozmetičkog posta zavisi od slučaja do slučaja. Svakako, ukoliko želite da ga isprobate, najbolje je da postepeno eliminišete jedan po jedan proizvod – da biste uvideli kako vaša koža reaguje.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još