ČETIRI RAZLOGA: Zašto konzumiranje alkoholnih pića na prazan želudac nije dobra ideja?

Poznato je da alkohol i prazan želudac nisu dobar spoj, ali sada su stručnjaci objasnili i zašto je to tako.

Iako vam se, dok ste bili mlađi, verovatno nije činilo da konzumiranje alkohola na prazan želudac nije neki veliki problem, to zaista može da ostaviti neke posledice.

Postoji nekoliko dobrih razloga zašto bi tu praksu trebalo ostaviti u prošlosti i početi jesti pre nego što popijete koju čašicu.

1. Brže ćete se napiti

Ako vam je cilj da se malo opustite, to je vaša stvar, ali ako pijete na prazan želudac, mnogo brže ćete se ozbiljnije napiti. To znači i da sutradan, verovatno, nećete izbeći mamurluk.

2. Podići ćete nivo šećera u krvi

Konzumiranje alkohola na prazan želudac moglo bi da prouzrokuje nagli porast šećera u krvi i čak i mali zalogaj pre dovoljan je da to stabilizuje, piše "Eat This, Not That".

Često ljudi nisu svesni koliko šećera telo metaboliše kada piju alkohol.

Kada vam se šećer podigne do nezdravog nivoa to može da dovede do povećanog rizika od bolesti srca i drugih kardiovaskularnih bolesti.

3. Mogli biste da prekršite dijetu

Ako ste mislili da ćete izbeći unos dodatnih kalorija tako što ćete preskočiti večeru i samo popiti nekoliko pića, to bi vam se moglo obiti o glavu. Već nakon nekoliko čašica mnogi će ogladneti, a kasno uveče većinom su dostupne prilično nezdrave opcije.

4. Verovatno ćete se osećati loše

Glavobolja, mamurluk, loša procena - sve vam je to poznato ako ste ikada preterali s alkoholom. To biste mogli da izbegnete ako nešto pojedete pre nego što počnete da pijete.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još