"Politikin" 104. rođendan

Prvi broj "Politike", najstarijih dnevnih novina u našoj zemlji i među najstarijima u Evropi, izašao je 25. januara 1904. godine. Svoj 104. rođendan proslavila je u glamuroznom ambijentu hotela "Moskva", uz crveni tepih, šampanjac, živu muziku i brojne zvanice.

Svečana sala bila je premala da primi sve poštovaoce ove kuće, koji su, tiskajući se, listali najnoviji broj "Politikinog zabavnika", ali i merkali poklon-kovanicu s likom svetog Save, koja će, kako smo saznali, moći da se proda za 250 dinara. Priliku da čestitaju rođendan nisu propustili Milka Forcan, Iva Štrljić, Aleksandar Tijanić, Vesna Jugović, Dragan Sakan i mnogi drugi.

Ovom prilikom dodeljena je i 29. po redu književna nagrada "Politikinog zabavnika", koju svake godine dobija pisac najbolje kljige za mlade. Nagrada je ustanovljena i prvi put dodeljena 1979. godine, a pravo učešća imaju sve knjige za mlade napisane na srpskom ili na jednom od jezika nacionalnih manjina. Žiri od pet članova, koji je predvodila glumica Gorica Popović, u najuži izbor uvrstio je pet knjiga, a onda su jednoglasnom odlukom nagradu dodelili knjizi "Tri čvora na trepavici" Ljubivoja Ršumovića. Po mišljenju žirija, Ršumović je majstor i klasik stiha, koji je svoje majstorstvo pokazao i u proznom iskazu, s knjigom koja gradi ceo jedan svet, jedan život, jedno sve...

- Naziv "Tri čvora na trepavici" uzeo sam od Nikole Tesle, kome sam i posvetio ovu knjigu, jer je on verovao da sve svoje sposobnosti duguje majci Đuki, za koju je, kada je imala 60 godina, napisao da je bila tako vešta da je mogla rukama tri čvora da veže na trepavici. Meni se dopala ta metafora i pozajmio sam je za naslov – otkrio nam je tajnu Ljubivoje Ršumović, koji je uz nagradu dobio i doživotnu pretplatu na "Politikin zabavnik".

"Politiku" je osnovao i pokrenuo Vladislav Ribnikar, koji je vremenom širio mrežu priznatih novinarskih imena, uglednih dopisnika i saradnika. Svojim sadržajem ove novine sticale su status nacionalne institucije, utičući na politički, kulturni i javni život u zemlji. U svom izdanju ima dva dnevna lista - "Politiku" i "Sportski žurnal", kao i devet magazina: "Anu", "Bazar", "Vivu", "Svet kompjutera", "Politikin zabavnik", "Ilustrovanu politiku", "Huper", "Enigmatiku" i Auto Bild". Po nekim statistikama, godišnje se proda oko 62 miliona primeraka svih izdanja. Impozantno, nema šta.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Marko Risović

Pogledajte još