DAVNO PROŠLO VREME: Može li se naš mozak vratiti u "pre kovid stanje"?

Pre Covid-19 stanje nam deluje kao davna prošlost, a hoćemo li se ikada vratiti u to vreme?

Za većinu nas, pandemija je uzrokovala strah, neizvesnost, depresiju, anksioznost, usamljenost... A posle pandemije, ova osećanja su se kod mnogih pojačala.

Oni koji su radili od kuće sada osećaju kao da su na izmaku snaga, nemaju motivaciju niti energije, a mnogi su i nezainteresovani.

Stručnjaci ističu da mozak nije navikao da nema mentalne stimulacije. Zato nam svaki dan deluje kao Dan mrmota. Ovo utiče i na smanjenje motivacije.

Pre Covid 19 stanje - da li je ponovo moguće?

Studije iz prethodnih pandemija pokazale su da mnogi ljudi osećaju "burnout", nesanicu, anksioznost i depresiju i skoro dve godine od početka pandemije. A kako s tim izaći na kraj?

Stručnjaci savetuju da vodimo dnevnik, kako bismo izneli emocije na papir. Time ćemo pomoći mozgu da ne razmišlja na negativan način, a tako neće ni lučiti hormone koji utiču na loše raspoloženje.

Isto tako, posvetite vreme sebi. Topla kupka na primer utiče na pojačano lučenje oksitocina. Izaberite hobi koji volite i posvetite mu vreme svakog dana. Osigurajte dovoljno sna, pijte vodu, vežbajte i hranite se zdravo.

Uz sve to, stučnjaci kažu da se naš mozak možda promenio i nabolje. Stoga, na pandemijski period treba da gledamo kao na herojsko doba. Izuzetno ekstremni period i teška vremena uspeli smo da preguramo. Dobili smo osećaj za nove mogućnosti i naša perspektiva se zauvek promenila.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još