Posao za 300 radnika

Podsticajima SIEPA lane u Srbiji zaposleno 11.000 ljudi. Za pet godina dvostruko manja stopa nezaposlenosti.

"Sanč" je počeo da gradi sopstvenu fabriku obuće u Vranju. Time je ozvaničeno ostvarivanje ugovora ove firme s Agencijom za strana ulaganja SIEPA od pre godinu dana, kojim se izgradnja pogona podržava iz Nacionalnog investicionog plana sa 400.000 evra. Ugovor se praktično ostvaruje od prošle jeseni, kad je u Vranje stigla prva rata odobrenog novca. Čitav poduhvat vredi dva miliona evra. Obavezu da zaposli 200 radnika "Sanč" je ispunio još lane. 

Primljeni su za stalno, a firma je narasla na bezmalo 400 radnika. "Sančova" fabrika ujedno će biti prvi proizvodni pogon njegovog suosnivača iz Italije "Sant Luisa" u našoj zemlji. Pod krovom će biti oko 4.500 kvadrata, s kapacitetom 1.700 pari obuće na dan. "Sanč" je, po rečima direktora Srđana Dejkovića, blagodareći ovakvoj podršci države, ne samo udvostručio broj zaposlenih već i povećao prethodne godine proizvodnju i prodaju gotove obuće za 30 odsto. Stekao je pravo zastupanja "Sant Luisa" u Rusiji idućih deset godina, a na putu je da s još jednom italijanskom kompanijom dogovori proizvodnju ženske obuće. Time bi plasman gotovih proizvoda u realizaciji "Sanča" učestvovao sa 85 do 90 odsto i potpuno dominirao nad doradnim poslovima. 

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić istakao je u Vranju da se u Srbiji smanjuje nezaposlenost i zemlja ravnomernije razvija. Naveo je da je podrškom SIEPA lane u Srbiji posao dobilo 11.000 ljudi, u investicijama koje su iznosile 300 miliona evra. Dinkić nagoveštava proglašavanje Vranja za jednu od sedam industrijskih zona u Srbiji od nacionalnog značaja. 

- Ideja je da, pored postojeće zone koju gradimo ("Bunuševac"), napravimo i zonu van grada, na deset kilometara ka Bujanovcu, i da tu mogu da rade ljudi i iz Vranja, i iz Bujanovca, i iz Trgovišta, i da se tu proizvodi roba koja će se izvoziti. Autoput kroz Pčinjski okrug morao bi da se završi za tri godine.

("Pregled")

Pogledajte još