DIGITAL 2021: Milija Zeković - Tehnologija se sve brže menja u korist ličnog doživljaja korisnika

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju u svetu i kod nas Color Media Communications u partnerstvu sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije će ove godine godine konferenciju Digital 2021 realizovati u hibridnom obliku, i online na društvenim mrežama YouTube i Facebook i u prostoru hotela Metropol Palace.

Osmu godinu zaredom organizujemo „Digital“, regionalnu konferenciju o trendovima u telekomunikacijama i medijima.

Ovogodišnji #Digital2021 trajaće dva dana – 16. i 17. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona. Događaj će otvoriti Maja Gojković, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja.

Kao uvertira u ovogodišnju konferenciju i panel “GODINU DANA POSLE: Tradicionalni panel telekomunikacionih lidera regiona” naš sagovornik bio je Milija Zeković, CEO SBB u Srbiji and CEO Telemach Crna Gora.

Više od 20 godina radite u oblasti telekomunikacija, kako biste ocenili trenutno stanje u Srbiji i regionu kada je reč o inovacijama u oblasti telekomunikacija i medija?

- Telekomunikacioni servisi su postali izuzetno važan deo života svih nas i zbog toga se veoma brzo razvijaju. Mi smo do sada prvi uvodili inovacije kada je reč o televiziji i internetu kod nas. Prošle godine smo omogućili prve korisničke profile na EON TV platofrmi, a ove godine smo predstavili EON Connect, novu aplikaciju za upravljanje kućnim internetom. EON profili za svakog korisnika u okviru jednog domaćinstva doneli su budućnost personalizovane televizije. To je samo početak profilisanja celokupnog sadržaja prema ukusu korisnika.

Menjaju se društvene okolnosti, razvijaju nove tehnologije, kakve nove trendove možemo očekivati u oblasti telekomunikacija i medija na našim prostorima?

 - Sve brže se menja tehnologija u korist ličnog doživljaja korisnika, a mi tu budućnost donosimo.

SBB posluje u okviru United Grupe, vodećeg telekomunikacinog i medijskog operatera u Jugoistočnoj Evropi. Srećni smo što United Cloud, razvojni inovatnivni centar Grupe, konstantno radi na novim proizvodima i uslugama za naše korisnike na osam tržišta u Jugoistočnoj Evropi, a te inovacije istovremeno su dostupne svim našim korisnicima u Srbiji, odnosno putem TotalTV i NetTV Plus platformi van granica naše zemlje.

Sa EON platformom napravili smo revoluciju kada je reč o TV iskustvu kod nas i na tome se nećemo zaustaviti. Osim EON profila, koji sada preporučuju sadržaj za svakog korisnika ponaosob, nudimo mogućnost vraćanja sadržaja na do 7 dana unazad na svim kanalima, jednako vrhunsko korisničko iskustvo na svim uređajima - tabletu, računaru, mobilnom telefonu i televizoru, započinjanje gledanja sadržaja na jednom, nastavak na drugom uređaju, preko 19.000 naslova u Video klubu, čak dva kanala u 4K rezoluciji, EON je platforma za najbolju kućnu zabavu.

Posebnu pažnju usmerili smo na decu, kao što sam rekao predstavili smo EON Kids, zatim EON Connect, aplikaciju pomoću koje je, između ostalog, moguće zaštiti decu na internetu.

Tokom ove godine svim ljubiteljima sporta koji kod nas mogu da gledaju Premier ligu, Bundesligu, Evrokup i Evrologu, kao i kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u fudbalu Katar 2022 omogućili smo i Sports Mode vidžet na svim uređajima.

Izjavili ste da su stalne inovacije jedini način na koji možemo da idemo dalje i postižemo više. Sigurno nije lako konstantno pratiti promene, inovirati i biti lider na tržištu. Šta je sve neophodno za implementiranje inovacija? Koje promene i inovacije biste posebno istakli kada je reč o uslugama SBB-a? 

- United Grupa uložila je samo u Srbiji skoro 900 miliona evra, od čega više od 80 miliona u prošloj godini. Grupa ima više od 2.700 zaposlenih u Srbiji i spremna je da uloži 240 miliona evra u infrastrukturu i razvoj telekomunikacija u Srbiji u naredne tri godine.

Sledeće godine obeležavamo 20 godina SBB kompanije. Prilikom osnivanja naša kompanija imala je samo osam zaposlenih, a danas uz SBB stoji više od 2.000 vrednih, pažljivo odabranih, obrazovanih i odgovornih ljudi koji su zajedno sa našim korisnicima naša najveća snaga. Zbog toga me i raduje da smo prošle godine izabrani za jednog od omiljenih poslodavaca mladih u IT industriji i zato nastavljamo saradnju sa najprestižnijim fakultetima u zemlji. Ipak, ne zaboravljamo ni naše zaposlene koji su sa nama više od 10 godina, a takvih je više od 35%. Upravo svi naši zaposleni čine SBB tim koji je zaslužan za sve uspehe koje smo do sada postigli. Započeli smo pružanjem kablovske televizije u sedam gradova, a danas smo bez obzira na poteškoće i opstrukcije pristutni u više od 30. Ponosni smo na činjenicu da smo lideri kada je reč o digitalizaciji u našoj zemlji, budući da smo 2006. godine lansirali Total TV, godinu dana kasnije i D3 platoformu, čime smo digitalnu televiziju omogućili istovremeno kroz satelitsku i zemaljsku uslugu.

Prvi put u Srbiji, SBB je predstavio i bindžovanje serija, kao što su “Ubice moga oca” i “Senke nad Balkanom“ koje su postigle rekordne uspehe. Tokom 2017. predstavili smo EON aplikaciju, a sledeće godine i EON Smart Box koji je na  godišnjoj konferenciji elektronskih medija i tehnologije IBC 2018, osvojo CSI nagradu u kategoriji "Best mobile TV technology or service".

Danas smo zvanični nosilac Best Buy sertifikata kada je reč o našem internetu i posebno me raduje što su u izboru učestvovali milenijalci, jer će se naše usluge dalje razvijati pre svega prema njihovim potrebama. SBB je početkom 2003. godine bio prvi operator koji je korisnicima u Srbiji ponudio pristup širokopojasnom internetu, a 2012. počeli sa pružanjem digitalne fiksne telefonije. Ponosni smo što uprkos konstantnim pozitivnim promenama i inovacijama ne zapostavljamo ni naše najstarije sugrađane, a samo jedan od primera te činjenice je da im tokom pandemije i vanrednog stanja nismo isključivali usluge zbog neizmirenih računa.

Kako vidite SBB u Srbiji u Telemach u Crnoj Gori u budućnosti?

- Mi u SBB-u verujemo da su liberalizacija tržišta telekomunikacija, slobodna konkurencija i fer tržišni uslovi način da se i korisnicima u Srbiji obezbede niže cene i kvalitetnije usluge, a nastavak borbe za ispunjenje tog cilja vidimo u legitimnoj težnji da proširimo svoje poslovanje na mobilnu telefoniju, raspisivanjem aukcije za 5G frekvencije.

Moje prethodno dugogodišnje iskustvo u multinacionalnoj kompaniji, koja na svim tržištima ima i ponudu mobilne telefonije, govori da je interes države da, ukoliko ima zainteresovanosti, poveća broj operatora mobilne telefonije, jer to znači veći prihod od prodaje licenci, a istovremeno nižu cenu za korisnike.

Tek kada svim operatorima na tržištu bude omogućeno da pružaju sve četiri usluge - fiksnu i mobilnu telefoniju, internet i televizijske usluge, tržište će biti liberalno. Od svega će najveću korist imati građani Srbije, jer će kompanije investirati još više novca kada budu isti uslovi za sve.

Što se tiče tržišta u Crnoj Gori, nema tu posebnih razlika u odnosu na ostale zemlje regiona, zato i ponavljam ključ je u zdravoj konkurenciji i fer tržišnim uslovima.

Detaljan program i način prijave možete pogeldati na linku: http://digitalconference.rs/sr/

Događaj se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Telekoma Srbije, Telenora Srbije, SBB, A1, Orion Telekoma, National Geographic, Vision Parters.

Pogledajte još