OSETLJIV NA NISKE KONCENTRACIJE VIRUSA: Srpski naučnici razvijaju novi test na koronu

Test koji će biti osetljiv na veoma niske koncentracije virusa korona i lek protiv ove bolest – istraživanja su na kojima rade naučnici s beogradskog Hemijskog fakulteta u okviru projekta Specijalnog programa istraživanja kovida 19. Nadležni iz Fonda za nauku, koji finansira ove projekte, protekle nedelje obišli su naučnike kako bi pratili razvoj istraživanja, saopšteno je juče iz ove institucije.

Naučni tim "SMART Repurposing", koji vodi akademik i profesor Hemijskog fakulteta Radomir Saičić, jedan je od 200 timova u svetu koji radi na pronalaženju leka protiv kovida 19.

- Ovaj tim počeo je s istraživanjima jedinjenja koja u ljudima mogu da blokiraju enzime i proteine koji su potrebni za duplikaciju virusa korona, kako bi zatim mogao da pređe na njihovo kompjutersko modelovanje i simulaciju, kao i pronalaženje kandidata za lek. Finalna testiranja će biti sprovedena u Pasterovom institutu u Francuskoj - navodi se u saopštenju Fonda za nauku.

Drugi tim istraživača radi na projektu CAPSIDO, razvija test koji će biti osetljiv na veoma niske koncentracije virusa korona kod obolelih. Ovaj tim predvodi dopisna članica SANU i profesorka na Hemijskom fakultetu Tanja Ćirković Veličković, a za potrebe ovog projekta kupljena je i kapitalna oprema: maseni spektrometar visoke rezolucije koji pruža veliku količinu informacija po analiziranom uzorku. Ovaj instrument stavljen je na raspolaganje celoj naučnoj zajednici.

- Nadzorne posete su prilika da se upoznamo s istraživačima i radom na projektima. To je deo redovnih aktivnosti Fonda za nauku, koje imaju za cilj praćenje realizacije projekata. Važne su i zbog direktnog kontakta s naučnicima i institucijama. Dvosmerna komunikacija pomaže u razumevanju potreba naše nauke, a na taj način možemo da sagledamo sve što je neophodno našoj nauci kako bi davala još bolje i brže rezultate - kazala je dr Milica Đurić Jovičić, v. d. direktora Fonda za nauku.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još