MINISTARSTVO ENERGETIKE: Prvi ugovori za zamenu stolarije biće potpisani sledeće nedelje

Prvi ugovori sa građanima koji su konkurisali za državne subvencije za zamenu stolarije biće potpisani krajem sledeće nedelje, najavljuju iz Ministarstva energetike.

- Ukupno su 52 jedinice lokalne samouprave raspisale pozive za domaćinstva, a do srede će to učiniti i preostalih 15 - kaže Milan Macura, pomoćnik ministarke.

- Zbog loše izolacije i dotrajale stolarije mi praktično bacimo kroz prozor godišnju proizvodnju jedne termoelektrane u Srbiji.

Država subvencioniše i ugradnju solarnih panela, a javni poziv za gradove i opštine koji će učestvovati u realizaciji ovog projekta raspisan je 3. septembra i traje do 1. oktobra. Govoreći o uštedama, on ističe da građani mogu da očekuju drastično smanjenje računa za utrošenu struju.

- Prosečna potrošnja po domaćinstvu u Srbiji je oko 400 kilovata - navodi Macura.

- Ako ugrade solarni panel snage pet kilovata, koji proizvodi oko 430 kilovat-sati, to znači da će plaćati samo fiksni deo, negde oko 700 dinara mesečno. Takav solarni panel košta otprilike 4.000 evra, pola te sume daje država, što znači da se investicija od 2.000 isplati za šest do sedam godina, a radni vek solarnih panela je i do 25 godina.

Kako navodi procedura i za ove subvencije je ista kao što je bila u slučaju zamene stolarije. Kada se završi konkurs za jedinice lokalne samouprave, one će raspisati dva javna poziva - za kompanije koje će ugrađivati panele i za građane.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još