IMA IH VIŠE OD 86.000: Novi rekord u broju stogodišnjaka u Japanu

Japan, koji od svih zemalja na svetu ima najviše stogodišnjaka u odnosu na ukupan broj stanovnika, postavio je ove godine novi rekord po broju osoba čije se godine izražavaju trocifrenim brojem.

Broj stogodišnjaka u Japanu, zemlji poznatoj po dugovečnosti stanovnika, dostigao je najviši nivo od kada se vodi ta vrsta evidencije. Zaključno sa 15. septembrom, u toj zemlji ima ih čak 86.511, prenose japanski mediji.

U toj ostrvskoj državi sa 125,5 miliona stanovnika, u odnosu na prošlu godinu, zabeležen je osetan rast od 6.060 građana koji su dostigli "trocifrene" godine.

Japan je po apsolutnom broju stogodišnjaka tradicionalno na drugom mestu u svetu, iza SAD, ali pošto ima znatno manje stanovnika, ubedljivo predvodi planetu po procentu stogodišnjaka u populaciji.

Broj stogodišnjaka u Zemlji izlazećeg sunca neprekidno se povećava već 51 godinu, od 1970, kada ih je bilo samo 310.

Razlog za tako mali broj, pored činjenice da je populacija krajem 19. veka bila znatno manja nego kasnije, treba tražiti i u mnoštvu prirodnih i društvenih nesreća koje su dalekoistočnu carevinu zadesile u prvoj polovini 20. veka, kao što su naleti tuberkuloze i španske groznice, više slučajeva masovne gladi i gubitak života ogromnog broja stanovnika u Drugom svetskom ratu.

Mada je u svetu po dugovečnosti naročito poznato japansko ostrvo Okinava, već devet godina po broju stogodišnjaka na 100.000 stanovnika (trenutno 134,75) na prvom mestu je obalska prefektura Šimane, koja se nalazi na severozapadnom obodu najvećeg japanskog ostrva Honšu, nedaleko od Korejskog poluostrva, i ima populaciju veličine Crne Gore.

Čak 88 odsto stogodišnjaka u Japanu su žene, njih 76.450, a trenutni rekorder po dugovečnosti je Kana Tanaka, iz grada Fukuoke, koja je 13. septembra napunila 118 godina. Ona je istovremeno i zvanično najstarija osoba na svetu, budući da je njeno ime upisano u Ginisovu knjigu rekorda.

Najstariji muškarac u Japanu je Mikizo Ueda iz Nare, koji ima 111 godina.

Inače, Japan je nacija s najstarijim stanovništvom na svetu jer su u 2020. čak 29 odsto japanske populacije činili ljudi od 65 ili više godina, iza čega stoje decenije niskog nataliteta.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još