Dani evropske baštine - Bač 2021.: Smiljana Novičić - Kulturna baština pripada svima, za njen doživljaj ne bi smele da postoje prepreke

Diplomirani istoričar umetnosti, u Turističkoj organizaciji Srbije je zaposlena na mestu savetnika za promociju kulturno-istorijskog nasleđa, puteva kulture i kulturnog turizma. Autor je promotivnih publikacija, idejnih rešenja promotivnih materijala, prezenacija i nastupa. Organizovala je mnoge izložbe, manifestacije, pozorišne predstave i festivale i učestvovala u realizaciji domaćih i međunarodnih projekata. Smiljana Novičić, još jedna je učesnica na ovogodišnoj online Konferenciji ALL INCLUSIVE – KULTURNO NASLEĐE ZA SVE, koju organizuje KEK ISKON iz Bača, u saradnji sa Kompanijom COLOR MEDIA COMMUNICATIONS PETROVARADIN i Turističkom organizacijom Opštine Bač, koja svoje odgovore na postavljena pitanja počinje i završava sa Srbijom.

Kada kažemo „KULTURNA BAŠTINA ZA SVE“ na šta vas to asocira?

- S kulturnom baštinom se dičimo, o njoj pričamo, njom se bavimo na razne načine. Mislimo da postoji za sve nas, ali možda ponekad zaboravljamo na grupe ljudi koji imaju drugačije potrebe. Ne bi smele da postoje prepreke za doživljaj kulturne baštine, ona pripada svima.

Da li postoji kulturna baština od posebnog značaja u mestu ili opštini u kojoj ste se rodili?

- Spomenik kulture izuzetnog značaja u Beogradu, u kojem sam rođena, svakako je Beogradska tvrđava. Uvek joj se vraćam. Mnogo je povoda koji me vode njoj. Ona mi svakog puta pruži nov doživljaj.

Koji skriveni deo kulturne baštine u svom najbližem okruženju biste voleli da vidite/posetite/upoznate?

- Iako od rođenja živim u Beogradu ima spomenika kulturnog nasleđa koje još uvek nisam posetila. Jedno od tih je i Amam Kneza Miloša u ulici Admirala Geprata (ulici Kneza Miloša).

Kada biste mogli da birate, koju biste građevinu/ kulturno dobro/ lokalitet najpre doterali i stavili u funkciju kulturnog turizma?

- Arheološki lokalitet Vinča.

Pet zvezdica ili dobro opremljen kamp?

- Kulturnu baštinu možete doživeti i „poneti sa sobom“ bilo da spavate u hotelu sa pet zvezdica ili u kampu. Smeštaj nije presudan za takvo iskustvo.

Četiri destinacije sa istaknutom kulturnom baštinom koje biste ponovo posetili?

- Manastir Studenica, Arheološko nalazište Lepenski Vir, Grad Novi Sad, Tvrđava Stari Ras zajedno sa srednjovekovnim manastirima Sopoćani i Đurđevi Stupovi, i Petrovom crkvom.

Tri primera dobre prakse za privlačenje posetioca u muzeje, galerije, biblioteke?

- Istakla bih kampanju Narodnog muzeja Beograd „Ja sam u muzeju, a ti?“ iz decembra 2019. godine. Zatim, kampanju Muzeja savremene umetnosti iz oktobra 2017. godine kada je muzej otvoren nakon dugogodišnje rekostrukcije, i ovogodišnju manifestaciju „Muzeji za 10“.

Dva mehanizma kojima biste privukli porodice sa decom da odaberu seoski turizam?

- Brojni su mehanizmi animiranja turista za posetu destinacija. U sadašnjem trenutku mogli bismo da kažemo da su to: dobro osmišljene kampanje, vaučeri Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, stimulacija domaćina u smeru razvijanja atraktivne ponude.

Jedna vaša omiljena ALL INCLUSIVE destinacija?

- Nacionalni park Tara u svojoj ponudi ima pešačku stazu i izložbu namenjenu slepim i slabovidim osobama, kao i deo priređen u Vizitorskom centru.

Domaći turizam ili inostranstvo?

- Srbija, uvek!

Autor: Gordana Bjelajac

Pogledajte još