BEZ PODSEĆANJA: Šta srećno zaljubljeni partneri čine jedno za drugo?

U zdravoj vezi, partneri pružaju ljubav i podršku dobrovoljno i redovno. Ne čekaju posebnu priliku kako bi pokazali svoju zahvalnost, već iskreno uživaju radeći lepe stvari jedno za drugo bez nekog "posebnog razloga".

Nekoliko stručnjaka za odnose otkrilo je koje (male i velike) stvari srećni parovi rade u vezi i braku, naravno - bez pitanja!

Ako vaš partner ne radi ove stvari, ne uzrujavajte se. Na odnosima treba da se radi, a ako ne dobijete ono što želite od njega, pitajte ga. Ne možete da čitate misli, stoga nemojte očekivati da vaš partner može.

1. Čuju se i komuniciraju (čak i kad nisu zajedno)

Bilo da je to pozdrav preko poruke ili poziva, najsrećniji parovi komunikaciju uvek održavaju aktivnom.

- Pozivi poput: "Upravo sam stigla" ili "Treba li ti nešto iz prodavnice?" ili poruke poput: "Baš razmišljam o tebi" ili "Dogodilo mi se nešto presmešno" imaju uvek isti rezultat: Osećaj povezanosti, osećaj da ste ključan deo nečijeg života - objašnjava bračna i porodična terapuetkinja Vinifred M. Rajli.

2. Daju komplimente

- To ne mora da bude ljubazan kompliment da ste najbolja žena na svetu, ali čak i usputni komentar koji prepoznaje nečiji doprinos, kao "izvrsna večera", ima veliki značaj na odnos. Iako neki parovi dobro prolaze bez pozitivnih povratnih informacija, većina ljudi voli barem malo verbalnog priznanja za svoj doprinos, a srećni parovi su potpuno opušteni s pozitivnim povratnim informacijama - ističe Samanta Rodman, psiholog i stručnjak za veze.

3. Iznenađuju jedni druge porukama bez posebnog razloga

- Ostavljanje partneru poruka na stolu, frižideru ili kraj kreveta, čini vezu posebnom bez obzira da li se radi o zabavnoj, slatkoj ili poruci zahvalnosti - naglašava Suzan Piz Gadua, bračna savetnica.

4. Velikodušni su

- Velikodušnost je nešto što se slobodno daje kao dar, a ništa se ne očekuje za uzvrat. Kada je odnos zdrav, lako je želeti ponuditi više od svojih zadataka ili zamišljenih gestova kako bi pokazali svoju ljubav prema partneru. Bilo da se radi o maloj ili velikoj stvari, ispunjeni parovi nastoje da zadrže zadovoljstvo time što su pažljivi i velikodušni prema svom partneru, a ne u "brojanju usluga" i velikodušnosti - ističe Kari Kerol, terapeutkinja za parove.

5. Otvoreno razgovaraju o osećanjima i mislima

- Kada jedan od partnera oseća da praktično treba da izvlači misli i osećanja od drugog, takav odnos može da bude jako usamljen. Srećni parovi možda neće stalno komunicirati na dubokom nivou, ali to čine dovoljno često da osećaju da se poznaju, zaista poznaju - poručuje Samanta Rodman.

6. Iznenađuju jedno drugo omiljenom hranom

- Svi znamo da je hrana uteha i da pomaže ljudima da se osećaju povezano. No, kada se potrudite i donesete kući posebnu hranu koju vaš partner voli ili je sami pripremite, to je divan način iskazivanja ljubavi delima - kaže Gadua.

7. Ili sa sveže opranim autom

- Bez obzira na to da li ste sami oprali auto ili ga odvezli u perionicu, kada vaš partner vidi čist automobil na prilazu - biće vam jako zahvalan - ističe Gadua.

8. Imaju naviku da kažu "hvala"

- Uprkos svakodnevnosti i samozadovoljstvu koje se može razviti u dugoročnom partnerstvu, siguran način da se vatra održi živom je redovno primećivanje svakodnevnog doprinosa. Iako možete da pretpostavite da je vaša ljubav shvaćena, u stvarnosti, priznavanje napora i doprinosa vašeg partnera stalno gradi još dublju povezanost - ističe Kerol.

9. Govore "volim te"

- Srećni parovi to čine bez razmišljanja, bez posebnog razloga, onda kada se to od njih uopšte ne očekuje. U mnogim odnosima "volim te" dolazi više od jednog partnera nego drugog. Tipično jedan vodi, a drugi sledi. Prečesto čujem izgovor, "ne želim te reči prekomerno da koristim". U srećnim odnosima, oba partnera iniciraju to govoreći i zaista to misle kad izgovore - poručuje Kurt Smit, bračni terapeut.

Izvor: Prva.rs/Žena.hr
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još