DECENIJAMA ZABRANJENA TURISTIČKA ATRAKCIJA: Uklanjanje "Stepenica ka nebu" na Havajima koštaće više od milion dolara

Stepenice Haiku – čuvena i već decenijama zabranjena turistička atrakcija na vrhu planinskog grebena na Havajima uskoro bi mogle biti demontirane prema planu koji je odobrio gradonačelnik Honolulua, i tako okončati višedecenijsku borbu oko ove staze na Oahuu.

Stepenište koje populano nazivaju i "Stepenice ka nebu", uspinje se na više od 850 metara nadmorske visine preko grebena planina Koolau. Putovanje nebu pod oblake preko 3.922 stepnika popularno je među ljubiteljima avantura i turistima, iako je zvanično zatvoreno za javnost još od 1987. godine.

Po rečima gradonačelnika Honolulua, Rika Blangiardija, "neumesno" je imati popularnu turističku destinaciju koja prolazi kroz privatno vlasništvo.

- Razumemo interes određenih zajednica da se stepenice sačuvaju, ali ne možemo da zanemarimo probleme kao što su narušavanje privatnog poseda, mogućnosti povređivanja i ukupna javna bezbednost - naglašava gradonačelnik.

Gradsko veće Honolulua jednoglasno je prošle nedelje usvojilo rešenje o uklanjanju stepenica. Gradonačelnik se saglasio sa gradskim većem i namerava da nastavi sa skupim procesom uklanjanja. Lokalni zvaničnici su već izdvojili oko milion dolara za ovaj posao.

Grad je potrošio oko milion dolara sredstava poreskih obveznika za preuređenje stepenica i stotine hiljada dolara taksi za bezbednost, kako prenosi "Honolulu civil bit". Stepenicama sada upravlja Odeljenje za parkove i rekreaciju u Honoluluu.

Zagovornici očuvanja stepenica rekli su da su ih ove vesti obeshrabrile. Vernon Ansdel, predsednik udruženja građana "Prijatelji Haiku stepenica", navodi da oni neće odustati od borbe da se stepenice sačuvaju.

Američka mornarica je izgradila ove stepenice 1942. godine kako bi postavili radio stanicu za prenos signala do brodova koji su plovili širom Pacifika.

Kada je pedesetih godina prošlog veka mornarička baza ugašena, američka obalska straža je tu lokaciju koristila za stanicu navigacionog sistema Omega. Sredinom pedesetih, drvene stepenice su zamenjene metalnim, a popularnost među turistima su stekle sedamdesetih godina prošlog veka.

Obalska straža zatvorila je pristup stepenicama 1987. godine zbog sve češćih vandalskih ispada i velike količine smeća koja je ostajala za posetiocima, ali čak ni pretnje novčanim kaznama od 1.000 dolara nisu sprečile preduzimljive planinare da se upuste u ovaj poduhvat.

Grad Honolulu je 2003. godine iz budžeta izdvojio 875.000 dolara da se poprave stepenice i ponovo otvore za posetioce, ali pošto do njih nije bilo javno dostupnog prilaza, vlasnici imanja su se žalili zbog velike količine smeća i upada na njihova imanja, tako da do ponovnog otvaranja nikada nije došlo. Samo tokom deset dana marta procesuirane su 93 osobe koje su pokušale da pređu ovu stazu.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.