Dani evropske baštine - Bač 2021.: Dr Slavica Vujović - Sinergija čoveka i prirode, kao i spoj starog i novog mogli bi da budu dobri mehanizmi za privlačenje porodica sa decom u sela Srbije

Diplomirani inženjer arhitekture, konzervator, savetnica i načelnica Arhitektonskog sektora Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu, žena koja se bavi ukupnim procesom zaštite, od proučavanja, istraživanja, preko izrade dokumentacije, studija i projekta, do tehničke zaštite i prezentacije kulturnog nasleđa, od 2006. godine je autor i rukovodilac Razvojnog projekta integrativne zaštite nasleđa „Vekovi Bača“. Dr Slavica Vujović posebnu pažnju posvećuje istraživanju, sanaciji, konzervaciji, prezentaciji i korišćenju Tvrđave i Franjevačkog samostana u Baču, ali vreme pronalazi i za realizovanje okruglih stolova, tribina, predavanja i projekata širom Srbije, Evrope i sveta. Član je mnogih nacionalnih i međunarodnih odbora, saveta, komiteta i drugih prestižnih radnih i savetodavnih grupa, a od pre dve godine je i član Saveta Evrope Nostre.

Ipak, uvek pronađe vreme da učestvuje u diskusijama poput ove na Konferenciji ALL INCLUSIVE – KULTURNA BAŠTINA ZA SVE, koju uz finansijsku podršku Ministartsva za trgovinu, turizam i telekomunikacije i Opštinske uprave Bač, u okviru manifestacije DANI EVROPSKE BAŠTINE – BAČ 2021. realizuju KEK ISKON, Kompanija Color Media Communications i Turistička organizacija Opštine Bač.

Kada kažemo „KULTURNA BAŠTINA ZA SVE“ na šta vas to asocira?

- Na osnovno ljudsko pravo da učestvuje u očuvanju, negovanju i korišćenju kulturne baštine.

Da li postoji kulturna baština od posebnog značaja u mestu ili opštini u kojoj ste se rodili?

- Ja sam Mostarka i nasleđe ovog jedinstvenog grada je duboko ukorenjeno u meni i opredelilo je čak i moju profesiju – arhitekte konzervatora.

Koji skriveni deo kulturne baštine u svom najbližem okruženju biste voleleli da vidite/posetite/upoznate?

- Skrivene komunikacije Petrovaradinske tvrđave.

Kada biste mogli da birate, koju biste građevinu/ kulturno dobro/ lokalitet najpre doterali i stavili u funkciju kulturnog turizma?

- Dvorac Dunđerski u Čelarevu.

Pet zvezdica ili dobro opremljen kamp?

- Dugi odmor u koji bi stali i hotel i kamp.

Četiri destinacije sa istaknutom kulturnom baštinom koje biste ponovo posetili?

- Sombor, Subotica, Valjevo i Novi Pazar.

Tri primera dobre prakse za privlačenje posetioca u muzeje, galerije, biblioteke?

- Muzej Nikole Tesle u Beogradu, Galerija Matice srpske u Novom Sadu i Bibliobus – Biblioteka, koju je pokrenuo Centar za kulturu Kladovo.

Dva mehanizma kojima biste privukli porodice sa decom da odaberu seoski turizam?

- Sticanje veština koje su očuvane na selu, uz uključenje cele porodice i atraktivni programi za spoznavanje sadejstva čoveka i prirode – kombinacija igre i korišćenja savremene tehnologije.

Jedna vaša omiljena ALL INCLUSIVE destinacija?

- San Sebastijan.

Domaći turizam ili inostranstvo?

- Ne isključuju jedno drugo – meni treba i domaći i turizam u inostranstvu kako bi se obogatilo znanje i iskustvo...

Autor: Gordana Bjelajac

Pogledajte još