Takmičenje barista "Strauss - Master of Coffee"

Šoljica kafe, pripremljene na pravi način, za sve ljubitelje predstavlja posebnu magiju, serviranu za savršen početak dana, ali i poseban ugođaj kada se pravi pauza od dnevnih obaveza. Kafa budi naša čula na jedinstven način ali sve to kreće od dobre pripreme i serviranja, koji su zaista prava umetnost, i proces kompleksniji nego što se čini.

Baristi su ti umetnici koji serviraju savršene šoljice kafe, kvalitetno pripremljene i ukrašene caffee kremom, koje, osim ukusa, pružaju i poseban vizuelni užitak. Dobar barista mora imati podlogu znanja o vrstama kafe, pažljivom procesu pripreme, aparatima koji se koriste.

Zaposleni kompanije Strauss Adriatic, kao pravi ljubitelji kafe, zaljubljenici u svoj posao i estetičari, redovno se usavršavaju kroz program "Passion4Coffee" a svake godine se takmiče pokazujući svoju strast prema kafi kroz veštine pripreme i ukrašavanja, koje su zaista na visokom nivou.

Koliko poznaju svoje proizvode, kako prave najbolje espresso, cappuccino i latte kafe, imali su prilike prethodnih godina da pokažu nagrađivani baristi Marko Maksimović i Jasmina Stamenić, koji su nakon toga 2019. godine bili i sudije na takmičenju na kojem je pobedio Srđan Marković. Srđan je predstavio našu zemlju i Strauss Adriatic na globalnom Takmičenju barista u Krakovu.

Prošle godine, zbog situacije sa pandemijom, takmičenje je preskočeno, a ove godine biće održano u online formatu 9. novembra. Koliko svoju kafu poznaje u zrno, pokazaće Jasmina Topalović a takmičenje podrazumeva kreiranje toplih kafa sa mlekom, kao i hladnih kafa, na profesionalan i jedinstveno kreativan način. Sudije će na osnovu ukusa, vizuelnog doživljanja i same prezentacije dodeljivati poene i nagrade.

Jasmina će biti predstavnica kompanije Strauss Adriatic i pokazaće ljubav prema kafi, sada i van okvira svoje radne pozicije, na kojoj dugo, vredno i posvećeno radi.

- Veliki sam entuzijasta kada se radi o prodaji. Na tom putu oprobala sam se i pre dolaska u kompaniju, ali svoje mesto pronašla sam onog trenutka kada sam se susrela sa prodajom kafe i svime što ona donosi. Svoj put u Strauss Adriatic kompaniji sam gradila brzo i došla do trenutne pozicije sales representative. Tu počinje moj istinski profesionalni napredak, pun uspona i padova, novih iskustava, ali nikada sa manjkom volje za širenjem znanja na svim poljima.

- Sve što moje područje rada obuhvata motiviše me i sa zadovoljstvom svakodnevno radim na prodaji, izlaganju robe, obilaženju kupaca, pronalaženju novih. Uz osmeh i optimističan pristup, stiču se dugoročni poslovni partneri, saradnje, pa i prijatelji, a lepota u svemu tome je što nas spaja zajedničko interesovanje - uživanje u šoljici dobre, kvalitetne kafe koja nam pruža užitak i opuštanje. Posebno je važna konekcija sa kupcem, kako bih razumela šta je potrebno pružiti mu kroz prodaju. Svaki posao donosi i izazovne strane, do nas je kako ćemo ih percipirati. Informisanje kupaca o proizvodima, rešavanje problema i prigovora su stvari sa kojima se svakodnevno srećem, ali ih sa velikim entuzijazmom prihvatam a sa punom posvećenošću rešavam, jer ih uvek stavljam na prvo mesto.

- Osoba sam koja ne gleda na sat jer sam aktivna i čini mi se da nikada nemam dovoljno vremena za sve. Uživam u poslu koji radim a motivacija je jako važan deo toga. Činjenica da kompanija Strauss Adriatic neguje pozitivnu atmosferu u kojoj mi svi nismo samo kolege, već i prijatelji, doprinosi inspiraciji, a spremnost kolega da pomognu u svakoj kriznoj situaciji ima posebnu vrednost. Strauss Adriatic zaista brine o svojim zaposlenima, i samim tim što radim u takvom poslovnom okruženju, moja energija ne jenjava, kao ni volja za daljim usavršavanjem i napredovanjem kroz razne obuke i nova iskustva. Kao energična osoba koja voli dinamiku, radujem se radu na terenu i situacijama koje donosi.

- Snaga i veličina naših brendova, kojima je održivost u vremenu primaran kvalitet, veliki su motivatori i pokretači energije, pa mi izlazak iz zone komfora nije težak, to je još jedan izazov na mom profesionalnom putu.

- Sve ovo su važne i vredne stvari koje čine da učešće na ovom takmičenju bude veliko uživanje, a očekujem da će to iskustvo proširiti moja znanja i vidike o samoj kafi i njenom svetu, doneti lepo druženje i nove perspektive. Daću sve od sebe da nas predstavim u najboljem mogućem svetlu, nastavljajući tradiciju pobednika.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još