MOŽE LI HRVATSKI "PROŠEK" PROTIV ITALIJANSKOG "PROSEKA": Borba za zaštitu imena i geografskog porekla pred sudovima EU

Italija će se boriti na nivou EU protiv hrvatskog zahteva da se vino "prošek" registruje i zaštiti kao tradicionalno ime, a zbog sličnosti sa italijanskim "prosekom" sa tri najviša sertifikata o poreklu, jer bi "sličnost imena koje bi značilo imitaciju sa imenom 'proseko' štetilo izuzetnosti i zaštićenom imenu tog vina u Italiji".

To je suština izlaganja italijanskog ministra za Poljoprivrednu politiku Stefana Patuanelija, koji se već obratio Senatu radi razjašnjavanja i motivacije borbe za zaštitu imena "proseko", a na objavljivanje hrvatskog zahteva u Službenom glasniku EU za priznavanje imena "prošek" i od danas pa u roku od 60 dana Vlade zemalja članica imaju pravo izjašnjavanja, a administrativni put oponiranja ili priznavanja traje 6 meseci.

Nesumnjivo je da bi ime "prošek​" po sličnosti sa imenom "proseko" evociralo u poimanju potrošača da je možda reč o italijanskom "proseko", smatra ministar, a "proseko" ima u Italiji tri zvanična imena priznatih sertifikata i samo sličnost u prevođenju imena sa hrvatskim "prošek​" donela bi apsolutnu štetu italijanskom vinu. Zahtevom Hrvatske da se uvrsti "prošek​" sa identifikacijom proizvoda porekla zbog sličnosti sa imenom italijanskog vina Italija je započela odlučnu proceduru protivljenja.

- Takva odluka EU bila bi presedan za italijansku denominaciju proizvoda među kojima je i najviši sertifikat DOCG koji znači karakteristike proizvoda isključivo vezane za kvalitet kojeg poseduje jedna omeđena teritorija, gde se sve faze proizvodnje od prve materije do proizvoda moraju obavljati na teritoriji koja je označena, bez izuzetka. Kopija jednog imena vina bila bi institucionalna greška i Italija se bori protiv imitacija italijanskih proizvoda.

Ministar Patuaneli objašnjava da će italijanski sertifikati biti uvek zaštićeni, jer Italija je prva zemlja u Evropi po broju priznatih marki-imena, ukupno 838. U vremenu nešto više od jedne decenije "proseko" je postao prvi italijanski DOP na polju vina, "proseko predstavlja italijansku tipičnost i ekskluzivnost" i nastojanja Hrvatske nisu slučajna, jer je 2020. godina najvećeg komercijalnog uspeha u poslednjim godinama, proizvedeno je 500 miliona flaša ovog vina sa fakturisanim 2,4 milijarde evra i ono je imalo odlučujuću ulogu u izvozu vina u 2020. godini sa 16 posto uvećanja u totalu, tri četvrtine proizvodnje se izvozi, a već u prvom tromesečju ove godine porast izvoza je za 12,2 posto u ukupnom izvozu poljoprivrednih proizvoda.

Izvor: Novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.