Ponavlja se tender za vranjski "Zavarivač"

Kako "Privredni pregled" saznaje u "Zavarivaču", ponoviće se tender za prodaju državnog udela u ovom specijalizovanom zavarivačkom preduzeću. Javni poziv za učešće na tenderu Agencija je prvobitno uputila pre skoro četiri meseca. 

Državni paket akcija u "Zavarivaču" iznosi 40,2 odsto njegovog kapitala. Akcijski fond Srbije sa 30,2 odsto akcija i Republički penzioni fond sa 10 odsto vodeći su akcionari fabrike. Slede pojedini investicioni fondovi, ali nijedan od njih ne poseduje više od dva odsto deonica. "Zavarivač" ima približno 1.100 malih deoničara, a dosad je prodato dvadesetak odsto akcija. U međuvremenu, cena im se udvostručila – momentalno vrede 6.500 dinara. I mali akcionari "Zavarivača" najverovatnije će želeti da prodaju svoj deo, pa će, po svemu sudeći, kupac državnih akcija postati i pretežni vlasnik Fabrike. 

"Zavarivač" je, posle "Simpa", najveća firma u vranjskoj opštini koja treba da okonča privatizaciju. Prema sadašnjoj ceni njegovih akcija, kapital "Zavarivača" premašuje pola milijarde dinara.

("Pregled")

Pogledajte još