Pilula protiv starenja

Nije da se mogu uporediti sa čašom merloa, ali ove pilule aktiviraju iste gene koje stimuliše ona pozitivna komponenta iz crnog vina. Pilula čija je namena tretman dijabetesa, kažu istraživači, pomoćiće da se ublaži starenje.

"To više nije naučna fantastika. Mi stvarno govorimo o lekovima koji deluju na gene koji kontrolišu starenje", kaže šef kompanije Sirtris dr Kristof Vestfal.

Prethodni testovi na životinjama pokazali su da geni aktivirani specijalnim malokaloričnim dijetama produžavaju život, jer poboljšavaju metabolizam. Istraživači u kompaniji Sirtris sada posmatraju molekule koji bi mogli da imaju ulogu tog aktivatora.

Prvi kandidat među medikamentima je ojačana verzija komponente iz crnog vina - rezveratrola. Dokazano je da može da kontroliše dijabetes kod životinja, a sada se ispituje i dejstvo na ljude.

U magazinu "Priroda" naučnici iz kompanije Sirtris objavili su da su na testovima kod životinja pronašli molekule koji su hiljadu puta potentniji, kad je reč o aktivaciji gena.

"Sve to će jednog dana biti u našoj piluli", kaže Vestfal.

On dodaje da je njegov tim fokusiran na dijabetes radi odobrenja leka, pošto Federalna agencija starenje ne tretira kao bolest.

"Naša firma prvenstveno želi da lek bude odobren od Federalne agencije”, ističe Vestfal.

Imajući u vidu da bi lek mogao da se pokaže uspešnim i pri lečenju drugih bolesti koje dolaze s godinama, poput Alchajmerove, u Vestfalovoj kompaniji su svesni mogućnosti – posebno ako se zna da je njihov lek već dobio zeleno svetlo posle kliničkih testova na ljudima. 

(VAŠINGTON, 29. januar 2008. FoNet)

Pogledajte još