Čekamo veće igrače

Srpsko tržište osiguranja ostvaruje brži rast nego domaći društveni bruto proizvod i, ukoliko nastavi da raste dosadašnjim tempom, u naredih četiri do pet godina premije će se udvostručiti, ocenio je za "Privredni pregled" predsednik Udruženja osiguravača Srbije i predsednik Upravnog odbora "Delta đenerali" osiguranja Nebojša Divljan. Tržište osiguranja u Srbiji ima potencijala i realna očekivanja su da tom delu finansijskog tržišta sada predstoji ubrzani rast. Učešće osiguranja u društvenom bruto prizvodu je lane bilo dva odsto, a realno je i njegovo povećanje, ukoliko se ostvare optimističke procene u daljem razvoju osiguranja u zemlji, dodao je on. Ma koliko jasno bilo da se u sektoru osiguranja nude tradicionalni proizvodi i da se u ponudi ne mogu javiti "čuda", ovo tržište ima dovoljno potencijala kojim privlači i strane investitore. 

Privatizacija državnih osiguravajućih kuća tek predstoji i podrazumeva dolazak novih, međunarodno značajnih osiguravajućih kuća na srpsko tržište. To neće, bar u početku, dovesti do promene spiska kompanija koje su u samom vrhu srpskog osiguranja. Jačanje konkurencije, kroz ulazak novih evropskih igrača, može lako uticati na pad cena na tržištu osiguranja, imajući u vidu tržišno učešće kompanija kojima predstoji privatizacija. U domaćem sektoru osiguranja predstoji ukrupnjavanje po tržišnom principu, pošto su male osiguravajuće kuće uvidele da u jakoj tržišnoj konkurenciji gube utakmicu, objasnio je Divljan. Koji će broj osiguravajućih kompanija opstati na srpskom tržištu osiguranja teško je proceniti, jer ne postoji model po kome se utvrđuje optimalan broj kompanija na tržištu. 

Posebno sledi smanjivanje broja kompanija na poslovima osiguranja od autoodgovornosti, smatra Divljan. On je naveo da očekuje konkretniju podršku države u razvoju dobrovoljnog penzijskog sistema, koja je neophodna za unapređenje i tržišta osiguranja u zemlji. Lane je kvalitativno ostvaren rast od oko 16 odsto sektora osiguranja, tako da još uvek zaostaje za bankarskom i industrijom lizinga. Istovremeno, te godine bilansna suma sektora osiguranja je porasla 30 odsto, pa je po tom kriterijumu prvi put izjednačena sa sektorom bankarstva. Pozitivno je što domaći sektor osiguranja gradi svoj razvojni koncept na kriterijumima i po standardima savremene industrije osiguranja zastupljene u zemljama Evropske unije, naveo je Divljan. Što je posebno važno, domaće osiguravajuće kompanije proširuju svoju delatnost i na susedna tržišta, što potvrđuje njihovu stručnu i finansijsku moć.

("Pregled")

Pogledajte još