UBEDLJIVO "DA": Švajcarska izglasala "brak za sve"

Švajcarci su na referendumu rekli ubedljivo "da" braku za sve, pokazuju procene objavljene odmah posle zatvaranja birališta.

Prema prvoj proceni instituta za ankete gfs.bern, za novu meru glasalo je 64 odsto glasača, a 36 odsto je bilo protiv, što je još više nego što su predviđale ankete uoči referenduma.

Prema ranijim anketama stalno je davana prednost pristalicama homoseksualne unije, kojoj su se uglavnom suprotstavljale populistička partija UDC, prva partija u zemlji, i neke verske grupe.

Švajcarski parlament i izvršno telo Savezni savet podržavali su predlog "Brak za sve".

Foto: Ilustracija/Pexels.com

Švajcarska se ovim glasanjem usaglasila sa većinom zemalja Zapadne Evrope.

Grupe koje su bile protiv su se aktivirale malo više uoči glasanja, ali su u velikoj meri ostale u manjini.

Istopolni parovi već mogu da oforme civilnu vezu u Švajcarskoj od 2007. godine, ali nove mere predviđaju da mogu zajedno da usvajaju decu, a lezbijski parovi da koriste donaciju sperme.

Kampanja je bila obeležena optužbama o nefer taktikama, dve suprotstavljane strane ukazivale su na skidanje postera, neprijateljske imejlove i uzvikivanje uvreda aktivistima, i napore da se ućutkaju suprotstavljeni stavovi.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još
1 komentar
  1. Branko says

    bljak,bljak,fuj,fuj, sodoma i gomora u švajcarskoj. pederi i lezbejke mogu da se venčajuuuuuuuu oooooooooooo zemljo otvori se

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.