„Hajneken“ i „Efes“ podelili srpske pivare

Holandski "Hajneken" i turski "Efes" objavili su juče da će udružiti poslovanje pivara u Srbiji, Kazahstanu i Uzbekistanu tokom prve polovine 2008. godine. Kako se navodi u saopštenju, "Hajneken" će biti vlasnik 72 odsto, a Efes 28 odsto udruženih pivara u Srbiji. Kompanija "Efes", s udelom od deset odsto, zauzima treće mesto na tržištu u Srbiji, a vlasnik je pivare "Vajfert" u Pančevu i Zaječarske pivare, čiji je ukupni godišnji kapacitet 1,4 miliona hektolitara. "Hajneken" je u toku preuzimanja "Rodić pivare" u Srbiji, koja je četvrti najveći pivar sa sedam odsto učešća na tržištu i godišnjim kapacitetom 1,5 miliona hektolitara. Kompanije nameravaju da udruže i poslovanje u Kazahstanu, gde "Efes" ima dve pivare kapaciteta 2,1 milion hektolitara piva godišnje i zauzima 25 odsto tržišta, a "Hajneken" je peti na tržišu, s pet odsto učešća i proizvodnjom od 400.000 hektolitara. 

Najavljeno je da će nakon okončenja udruživanja "Hajneken" biti manjinski vlasnik sa 28 odsto kapitala, dok će Efes imati 72 odsto udruženog posla. Predsednik Upravnog odbora i generalni direktor "Efes" pivara Alehandro Himenez izrazio je zadovoljstvo zbog udruživanja poslovanja, koje će omogućiti mnogo jaču konkurentsku poziciju u Srbiji i Kazahstanu. Holandska i turska kompanija osnovale su i zajedničku kompaniju, s namerom da investiraju u preuzimanje pivara u Uzbekistanu putem njihove akvizicija. Prema postignutom dogovoru, "Hajneken" će biti vlasnik 40 odsto, a "Efes" 60 odsto akcija zajedničke kompanije, pri čemu će turska kompanija biti zadužena za operativni deo posla. 

Predsednik "Hajnekena" za centralnu i istočnu Evropu Niko Nusmajer rekao je da je dogovor o udruživanju poslovanja odlična startna pozicija za zauzimanje vodećih mesta na rastućim tržištima piva u centralnoj i istočnoj Evropi. "Efes" pivare, čije su akcije listirane na Londonskoj berzi, posluju u Rusiji, Kazahstanu, Moldaviji i Srbiji, gde kompanija poseduje deset pivara s ukupnim kapacitetom od 24,6 miliona hektolitara, kao i četiri sladare s kapacitetom od 139.000 tona. Većinski vlasnik "Efes" pivara je kompanija "Anadolu Efes", lider u proizvodnji pića u Turskoj. Kompanija "Hajneken" vlasnik je više od 115 pivara u više od 65 zemalja, a ukupan obim prodaje grupe je 132 miliona hektolitara, što je čini četvrtim najvećim pivarem u svetu. 

(Beta - "Pregled")

Pogledajte još