Vikend vremeplov na Tašmajdanu - Veliki dečiji karneval vratio mame i tate u detinjstvo

Park Tašmajdan je tokom proteklog vikenda pretvoren u pravi vremeplov u detinjstvo. Uspešno je održan četvrti Veliki dečiji karneval koji je sve mame i tate podsetio na magiju detinjstva, a najmlađima podario nezaboravni vikend.  U saradnji sa Centrom beogradskih festivala (CEBEF) i Gradskom opštinom Palilula, a u organizaciji udruženja Kultur Šok organizovani su programi za celu prorodicu koji su trajali od od 11:00 do 18:00 h, a ulaz za sve posetioce bio je besplatan.

Karneval su obeležili izuzetno kreativni programi koji su se odvijali na centralnoj festivalskoj bini, a mališani su najviše uživali u pozorišnim predstavama, nastupima akrobata, mađioničara i klovnova ali i u atraktivnim nastupima latino perkusionista i mažoretkinja. Maskote omiljenih junaka iz crtanih filmova doprinele su stvaranju prave karnevalske atmosfere, a najmlađi posetioci su tokom celog vikenda uživali u čak osam kreativnih radionica na temu glume, pesništva, slikarstva, sporta, pevanja ali i u svima omiljenom oslikavanju lica.

U okviru programa promovisali su se i mladi talenti čiji su se nastupi uvrstili u program manifestacije pa su posetioci imali prilike da uživaju u izvođenju recitala i muzičkim nastupima osnovaca koji su time predstavili svoj talenat, dosadašnji postignuti uspeh i svoju školu.

Festivalska zona „Zabavni grad“ izazvala je najveće interesovanje među mališanima predškolskog uzrasta, dok su osnovci najviše vremena provodili u zoni sa konjima gde su tokom celog vikenda mogli da se druže sa ovim plemenitim životinjama i da saznaju dosta o prednostima konjičkog sporta. Ovo nije bio jedini kutak sa životinjama. Na karnevalu su se udomljavale i kuce i mace, a neki od mališana su otišli kući sa novim najboljim prijateljem.

Kako manifestacija pre svega ima za cilj promociju porodičnih vrednosti i razvijanje osećaja društvene odgovornosti i solidarnosti kod dece, uspešno je realizovana i humanitarna akcija koja je imala svoj epilog na samom karnevalu.

Likovni konkurs je uspešno sproveden u saradnji sa osnovnim školama sa opštine Palilula, a u ovu društveno odgovornu akciju bila su uključena deca svih nižih razreda koja su oslikala radove na temu „Moj srećni trenutak“. Najkreativniji radovi bili su izloženi na samom karnevalu gde su posetioci imali prilike da prilaganjem donacije u skladu sa svojim mogućnostima, postanu vlasnici nekog malog umetničkog dela, i time doniraju celu akciju.

Rad koji je proglašen za najbolji pripada osnovnoj školi Kraljica Marija, a autorka je mala Mia Mital  iz IV 3 pa će tako ukupno prikupljena sredstva od donacija biti namenjena nekom od socijalno ugroženih drugara iz ovog odeljenja što je i bila prvobitna zamisao organizatora festivala.

Foto: Ljupka Vujanić

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.