Dani evropske baštine - Bač 2021.: Gastro dan za završnicu "All Inclusive - Kulturnog nasleđa za sve"

DANI EVROPSKE BAŠTINE – BAČ 2021. čija je ovogodišnja tema bila ALL INCLUSIVE – KULTURNA BAŠTINA ZA SVE, počeli su 11. a zvanično su završeni 25. septembra 2021. godine. Zanimljive i osamnaest godina praćene aktivnosti koje se realizuju tokom trajanja ove manifestacije, ove godine smo obogatili promocijom meksičke kuhinje i takmičenjem u pripremanju tradicionalnih nacionalnih specijaliteta.

Divna gastronomska priča, prezentovana je pred decom, omladinom, iskusnim domaćicama, i vrsnim poznavaocima dobrog zalogaja. Gravče na tavče, žerbo pita, gerhenja, krompiruša, bosanski lonac, pupaky, štrudla sa makom, kuglof od maka, projice, paradajz čorba sa taranom, tinga, vranjanski zeljanik, gvakamole, mazapan, knedle na pari, turoš čusa, bosanska pita savijača, štrudla sa rogačem, lenja pita, džem od zelenog paradajza, bezdirme, pnja dn kuptor, pita s pasuljem, ciganski uštipci i brojne druge đakonije bacile su na muke desetočlani žiri, koji je posle dužeg većanja odlučio ko su najbolji.

Nagrade su podeljene u dve kategorije: najukusnije jelo i najlepše aranžirano jelo, koje je ocenjivao žiri, i u kategoriji najoriginalniji recept, koju su žirirali takmičari među sobom.

Za najukusnija jela su proglašeni bosanski lonac Radmile Vujnović, bosanska pita savijača Pekarske sekcije Poljoprivredne škole Bač i vranjanski zeljanik Jasne Vlajić. Vizuelno su bili najlepši paradajz čorba sa taranom Olge Milenkovići, lenja pita Učeničke kompanije Cookies Poljoprivredne škole Bač - mentor Jasna Vlajić, i turoš čusa Branke Mandić. Za najoriginalniji recept je odabrano gravče na tavče Jasne Vlajić. Prvoplasirane u sve tri kategorije Olga Milenković, Radmila Vujnović i Jasna Vlajić su osim poklon vaučera, pehara, diploma i poklon paketa sponzora Anna Bake House iz Selenče, koji du pripali i ostalim nagrađenima, dobile i produženi vikend na ponuđenim destinacijama.

Događaj je otvorila zamenica predsednika opštine Marina Balaban, u revijalnom delu su učestvovali Pevačka grupa KUD-a MLADOST iz Bača i Liliana Vranešević, Meksikanka koja nam je zajedno sa suprugom Nikolom i asistentima samo zagolicala maštu o čarima meksičke kuhinje. Pikantna, ali veoma ukusna i zanimljiva slana i slatka jela za koja i sama priprema razne soseve i začine oduševili su prisutne. Kaže, namirnice koje koristi prilikom pripreme hrane, sami uzgajaju u bašti, i to je ono što im daje poseban ukus i kvalitet.

Ovim događajem, zvanično su zatvoreni Dani Evropske Baštine Bač 2021. a realizovali su ga Kek Iskon Bač, Kompanija Color Media Communications Petrovaradin i Turistička organizacija Opštine Bač, uz finansijsku podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Opštinske uprave Bač i saradnju sa Narodnom bibliotekom „Vuk Karadžić“ Bač.

Autor teksta: Gordana Bjelajac

Pogledajte još