PŠ i dokapitalizacija i konverzija potraživanja

Država će sa ukupno osam milijardi dinara iz budžeta dokapitalizovati Poštansku štedionicu, Komercijalnu banku, Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita i Agenciju za osiguranje depozita, najavio je na jučerašnjoj redovnoj konferenciji za novinare ministar finansija dr Mirko Cvetković, precizirajući da je Štedionici već uplaćeno 2,08 milijardi dinara, odnosno 26 miliona evra, s ciljem da se poveća adekvatnost kapitala. Cvetković je podsetio da je krajem prošle godine država preuzela njena potraživanja od NBS-a, vredna 1,3 milijarde dinara, koja je konvertirala u vlasnički kapital, što će, u stvari, biti nova dokapitalizacija, koja je takođe već pripremljena i za mesec dana Štedionica će biti znatno jača. Cvetković je najavio da je "već na stolu" i ideja da se za Poštansku štedionicu potraži i dodatni, profesionalni investitor, poput EBRD i Međunarodne finansijske korporacije − IFC, kako bi se još više podigle njene poslovne performanse. 

Komercijalna banka, kako je istakao Cvetković, biće dokapitalizovana iz budžeta sa oko 3,25 milijardi dinara, odnosno oko 40 miliona evra, i to će biti završeno u februaru. Udeo države u ovoj banci biće oko 40 odsto, a prema rečima ministra finansija, njenu dokapitalizaciju najavila je i Evropska banka za obnovu i razvoj, i to u vrednosti oko 10 miliona evra, tako da će EBRD u vlasništvu Komercijalne banke učestvovati sa oko 25 odsto. Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita država će dokapitalizovati sa oko dve milijarde dinara, s ciljem da se poveća adekvatnost njenog kapitala, rekao je Cvetković i objasnio da će u ovoj korporaciji biti obavljena još jedna runda dokapitalizacije, ovog puta sa oko 3,5 milijardi dinara za potrebe obrtnih sredstava. 

I najzad, sredinom februara biće završena i dokapitalizacija Agencije za osiguranje depozita, za šta će iz budžeta biti potrošeno 700 miliona dinara, a toliko para trebalo bi da bude dovoljno da se popravi adekvatnost njenog kapitala i tako omogući i nesmetano obavljanje poslovnih aktivnosti. Inače, ministar je objasnio da se sve ove dokapitalizacije realizuju budžetskim sredstvima "ispod crte". Cvetković je juče takođe najavio da se uskoro kreće s traženjem strateških partnera za tri banke u kojima je značajno učešće države − kragujevačku Kredibanku, pančevačku Privrednu i Srpsku banku. Tek nakon njihove privatizacije putem tendera biće izdate grinfild licence.

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.