LAILA TOV - LAKU NOĆ: Koncert Srpsko - jevrejskog pevačkog društva 5. oktobra u Novom Sadu

Postojati 145 godina, biti originalan, inovativan, kreativan, ići ka vrhu i ne ličiti na druge zaista zaslužuje pažnju, a sve to, uz sjajno muziciranje, pokazaće kamerni hor Srpsko-jevrejskog pevačkog društva na jedinstvenom koncertu "Laila Tov - Laku noć".

Beogradska premijera koncerta održava se u ponedeljak, 4. oktobra u 20 časova u Pozorištu na Terazijama (karte, čija je cena simbolična, mogu se nabaviti na blagajni Pozorišta).

Nakon beogradske premijere koncert se reprizno izvodi u Novom Sadu u utorak, 5. oktobra u 20 časova u Sinagogi, a ulaz je slobodan.

Srpsko - jevrejsko pevačko društvo ovim koncertom "Laila Tov - Laku noć" obeležava Dan evropske kulturne baštine, istovremeno i Dan jevrejske baštine, a proslavlja i 145. godišnjicu svog postojanja.

Muzički program je posvećen aškenaskoj (klezmer) muzici, stoga, pored hora SJPD i muzičke pratnje mladih beogradskih muzičara, Đorđe Perović (klavir), Duško Stamenković (klarinet), Mladen Pecović (gitara), Miloš Punišić (harmonika), Aleksandar Andrejević (perkusije), kao solista nastupa kantor bečke sinagoge, poznati tenor Šmuel Barzilai. Sve se dešava pod dirigentskom palicom Bojane Radivojević i Marlene Weinberger Pavlović, predsednica hora.

SJPD nudi nov, originalan koncert, interesantnog i jedinstvenog pristupa i programa koji šalje poruku tolerancije i interkulturnog dijaloga, čuva od zaborava i promoviše jevrejsku muziku, posebno aškenasku, koja se kod nas gotoov ne zvodi. Zato je ovo muzičko veče od posebnog značaja. Ovakav muzički koncept predstavlja most koji spaja kulture, oživljava prošlost i upliće je u sadašnjost.

Odabrani program skreće pažnju na zaboravljeni jidiš i prikazuje široku lepezu jevrejske muzike koja je obojena emocijama, slikama života, radosti i bola, takođe ukazuje na kulturološke razlike jevrejskog naroda (sefardi, aškenazi). Istovremeno šalje poruku razumevanja, bliskosti, viziju sveta gde nas različitosti ne razdvajaju već zbližavaju.

Klezmer upečatljivo oslikava tradicije Istočne Evrope, Balkana, Slovačke, romskog folklora, a sve je "začinjeno" elementima klasične i moderne muzike. Istovremeno, Klezmer je uticao na mnoge svetske žanrove. On je u osnovi operete, ali boji i džez, rok, čak hip hop danas. To je svetska muzika sa ishodištem u Istočnoj Evropi, muzika koja moli, tuguje, igra, smeje se... Zato često sadrži elemenate satire i humora kao u kompoziciji "Der Rebe" gde pastva imitira rabina u svemu osim u molitvi - kad on peva i oni pevaju, kad on moli oni spavaju!

Program je kolažnog karakter, duhovno i tradicionalno: Dudele... Jidiše mama... Mamele, Abi Gezint, Rožinkes mit mandlen Šolem, Tumbalaike... Ikh Zing, Beaj mir bistu šejn, kao i numere iz mjuzikla "Violinista na krovu". Sigurni smo da će odabrane kompozcije, sjajno vokalno izvođenje hora SJPD, soliste Šmuela Barzilaja i muzičke pratnje učiniti da publika uživa u čarobnoj muzičkoj večeri i muzici koja donosi osmehe, optimizam, nadu što je svima potrebno kako bi makar na kratko zaboravili na napornu realnost. Obećavamo dobar provod i veče za pamćenje.

Koncert su podržali: Ministarstvo kulture, Austrijski kulturni Forum, Gete institut, Ambasada Izraela, Informatika, Ball packaging, Mama Shelter, JKP Zelenilo, Calculus, Moore i drugi.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još