OD DANAS STANICA NE POSTOJI: Sa Topčidera poslednji put protutnjao voz

Sinoć je kroz Železničku stanicu Topčider prošao poslednji voz, jer ta stanica posle 137 godina postojanja prestaje da radi.

Polasci i dolasci vozova za prevoz putnika u međunarodnom i unutrašnjem saobraćaju iz stanice Topčider, izmeštaju se u stanicu Beograd Centar (Prokop), saopštilo je ranije preduzeće "Srbija voz".

Inače, stanična zgrada izgrađena je 1884. godine, na mestu gde je knez Milan Obrenović označio početak buduće železnice Beograd – Niš. Prvi voz tutnjao je od Beograda do Niša 15. septembra 1884. godine. Tokom Prvog svetskog rata, nakratko je preuzela ulogu glavne gradske stanice, ali je uništena bombardovanjem. Nakon rekonstrukcije 1931. godine, dograđena je čekaonica kako bi se ugostili visoki gosti kraljevskog kompleksa Beli dvor u blizini, a odakle su Obrenovići i Karađorđevići kretali na putovanja. Ponovo je uništena tokom Drugog svetskog rata. Nakon rata, služila je kao matična stanica i garaža za čuveni Plavi voz Josipa Broza Tita.

Sa ove stanice voz su čekali američki predsednik Džimi Karter i rumunski predsednik Nikolae Čaušesku.

Inače, kako je saopštilo preduzeće "Srbija voz", međunarodni večernji voz koji saobraća na relaciji Topčider – Bar – Topčider, polaziće ubuduće iz Beograd Centra u 21.10 časova, a večernji voz koji iz Bara polazi u 19.00 časova dolaziće u Beograd Centar u 06.15 časova.

Vozovi iz unutrašnjeg saobraćaja koji saobraćaju na relaciji Niš – Topčider – Niš polaziće i dolaziti takođe na stanicu Beograd Centar.

U sastavu međunarodnog voza "Lovćen" od 30. septembra neće biti kola za prevoz praćenih automobila.

Izvor: Nova.rs
Foto: Color Media Communications

Pogledajte još