Ako pobedi Nikolić - nezavisnost odmah

NOVI SAD, 30. januar 2008. (FoNet) - Rezultat predsedničkih izbora u Srbiji biće presudan i za budući status Kosova, a ukoliko pobedi kandidat Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, Kosovo će, praktično, već 4. februara proglasiti nezavisnost, izjavio je današnjem novosadskom "Dnevniku" politički analitičar iz Prištine, Baton Hadžiju.

On je ocenio da će, u slučaju da pobedi kandidat Demokratske stranke, Boris Tadić, proces proglašenja nezavisnosti Kosova biti oprezniji i u potpunosti usaglašavan sa Evropskom unijom, koja će ga kontrolisati i striktno držati u koordinatama plana specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija.

Hadžiju je ocenio da će kosovski politički vrh, na čelu sa premijerom Hašimom Tačijem, neuporedivo lakše braniti odluku o proglašenju nezavisnosti ukoliko Srbija izglasa Nikolića za predsednika.

"Dovoljno će biti samo podsećanje na činjenicu da je Nikolić bio potpredsednik srpske vlade 1998. i 1999. godine, a svi znaju šta se u to vreme dešavalo na Kosovu. Ako Srbija želi da pospeši talas iseljavanja Srba s Kosova, neka se opredeli za Nikolića", izjavio je Hadžiju.

Prema njegovom mišljenju, ukoliko Srbija "želi da očuva srpstvo na Kosovu", jedina joj je opcija pobeda Tadića, i zato je "na Srbiji da bira".

Na konstataciju "Dnevnika" da su se kosovski Srbi u velikoj većini opredelili za Nikolića, Hadžiju je rekao da je to zato što oni "veruju u nemoguće".

Pogledajte još