Ciklus materije

"Ciklus materije", izložba crteža, slika, skulptura, objekata Miroslava Prvulja u Galeriji "Kolarac". Ko nije došao u utorak, 29. januara 2008. godine nenadoknadivo je izgubio veliki deo ovog nesvakidašnjeg i nadasve zanimljivog događaja, posebno samog čina svečanog otvaranja izložbe. A lepo smo vam govorili... popravni imate do 17. februara... ili na nekoj njegovoj sledećoj izložbi.

Pre svega, radovi: osmišljeni i izvedeni s puno duha, zanimljivih ideja, likovno i vizuelno izvedenih do perfekcije. Postavka: aranžirana gotovo scenografski, uz primese dobre tradicije pop arta, potpuno skladno s prostorom galerije. Otvaranje: gitara Damira Živojnovića, gitariste "Roosterblues", i ples Aleksandre Malijar, balerine, performans jednostavan i upečatljiv, u dobroj komunikaciji sa izloženim radovima i postavkom izložbe. Likovni osvrt u katalogu Miće Karića: savršeno razumevanje izraza, iskaza, ideje i dela. Komunikacija i interakcija s publikom: svaki rad em izaziva osećanja, em tera na razmišljanja i, hteo ne hteo, svesno ili nesvesno, uvučen si i ulaziš u priču, ali je možeš slobodno čitati na neki svoj način, dodajući joj u mašti šta već u trenutku poželiš, onako slobodno i neobavezno. 

Izložbu je svečano i zvanično otvorio sam autor, rečima: "Drago mi je da vas vidim u ovolikom broju... Uživajte u izložbi."

Posebno me je impresioniralo to što su old school mikrofon, pojačalo, stolica za gitaristu i stalak za mikrofon zaista izgledali kao deo postavke, iz čega sam, jasno i nedvosmisleno, definitivno shvatio da Prvulj kao umetnik iskreno živi svoju umetnost.

Meni je bilo lepo, moram baš tako da kažem, jer sam se stvarno baš tako i osećao - prisna, gotovo domaća atmosfera, a s druge strane, ozbiljan pristup umetnosti kao delu i činu. Mladog, ali ozbiljnog i zrelog Miroslava već vidim kao referentnog predstavnika nove generacije umetnika. 

Tekst: Dragan Kljajić
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.